Höga hus ska bli ännu högre.
Så är planerna när Pitebo ska öka antalet lägenheter. Och istället för att bygga nya hyreshus ligger planerna på att bygga fler våningar på redan befintliga.
Det handlar om höghusen längs Prästgårdsgatan, punkthusen mellan parkeringshuset Stadsberget och nybyggda Stadstornet som kan komma att utökas med två våningar. Detsamma gäller hyreshusen i mitten av Centrumområdet (Zon).
Sammantaget handlar det om 15 byggnader, fem på Prästgårdsgatan och tio längs Wåhlinsgatan som växer från nuvarande sex vångar till åtta.
43 000 invånare
Enligt ansvariga handlar inte ansökningarna om planbeskeden om att få sätta hammaren i taket och inleda byggnationer per omgående. Det kan dröja.
– Men inte för länge om vi ska nå våra mål, säger Lars-Ivar Sundström projektledare vid Pitebo.
Sundström hänvisar till kraven från Piteå kommun att Pitebo ska ha påbörjat byggandet av 150 nya lägenheter till början av 2020-talet. Detta utifrån målet om 43 000 innevånare i kommunen.
– 150 lägenheter kanske inte låter mycket, men betänk att Stadstornet erbjuder 60 lägenheter. Då hamnar talet 150 i ett helt annat perspektiv, säger Sundström.
Bygger på befintliga fastigheter
Han får medhåll av Andreas Engström som är chef för Pitebos fastighetsutveckling.
– Vi jobbar på bred front och det här är bara ett led i processen, säger han.
Båda betonar och understryker att Pitebo arbetar på bred front.
– Vi är fullt medvetna om att en del projekt kan falla på grund av olika anledningar, säger Lars-Ivar Sundström.
Men just varianten att bygga på redan befintliga byggnader har blivit allt vanligare.
– Vi ska bygga lägenheter här i Piteå och vi ska bygga bra lägenheter. Att bygga på ytterligare våningar på befintligt bestånd är ett alternativ, säger Andreas Engström.
Det anses även fördelaktigare ur fler perspektiv.
Kortare byggtid
– Ekonomiskt och tidsmässigt är det ett bra alternativ, säger Lars-Ivar Sundström.
Han berättar att ett nybyggt hyreshus från det att tomt lokaliseras till att det står helt klart för inflyttning, tar i snitt åtta år.
Att bygga på en färdig byggnad är därför ett bra alternativ, enligt Lars-Ivar Sundström.
– Absolut. Dels blir byggtiden kortare. Det blir en förhållandevis billig produktionskostnad, men slipper även störningar med att stänga trafik under en längre byggtid.
Exakt när projekten drar igång är oklart.
– Vi har redan 2017. Vi måste komma igång, säger Lars-Ivar Sundström.