Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Henrik Sandström ska bostadsbolagen påkalla en förhandling tre månader innan den nya hyran ska börja gälla. För Pitebos hyresgäster är det tänkt att den nya hyran ska vara förhandlad och börja gälla från och med 1 maj, vilket alltså är mindre än tre månader bort.
– Det förutsätter att vi kommer överens om det ska gälla från den 1 maj. Kommer vi överens är det jättebra, men vi har sett att i år är det ganska svårt. Vår utgångspunkt är att vi ska ha tre månader på oss att förhandla, säger Henrik Sandström, förhandlare vid Hyresgästföreningen och fortsätter:
– Nu tycker jag att det är knappt med tid. Sedan är det så att är man pragmatisk så kan man ganska snabbt inse om man kommer att komma överens eller inte. Om vi inte gör det har ju Pitebo möjlighet att vända sig till hyresmarknadskommittén, och det ligger väl i farans riktning.
Att man ska lämna in sitt hyresyrkande tre månader innan. Är det en överenskommelse ni har?
– Framförallt är det en praxis, men det är inte inskrivet i någon lagtext. Nu blir det tajt om tid och många möten på en kort tid.
Orsaken till att det dröjer är att Pitebo väntar på ett beslut från Svea hovrätt om bruksvärdering för 179 lägenheter på Prästgårdsgatan. Den 30 juni förra året fattade hyresnämnden sitt beslut, och då gick man helt på Pitebos linje. Beslutet innebär att hyrorna på Prästgårdsgatan kan komma att höjas med i genomsnitt 24 procent. Hyresgästföreningen överklagade däremot hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, men beslutet från domstolen dröjer.
– Pitebo skulle ändå kunna påkalla en förhandling för övriga beståndet, det är inget problem. Helt ärligt vet jag inte hur de tänker, säger Henrik Sandström vid Hyresgästföreningen.
För de hyresgäster i Piteå som bor i privatägda lägenheter är förhandlingarna redan i gång. Fastighetsägarna – som bland annat företräder BD fastigheter, Lindbäcks, Skoogs och Rawi – lämnade förra månaden in sitt hyresyrkande då man vill höja hyrorna med 10,25 procent.
– Kostnadsökningarna som varit för fastighetsägarna är betydligt högre än tio procent. Det är inte så att hyresgästerna ska betala för allting, men fastighetsägarna måste få en kompensation för kostnaderna som skenat, sa Anna Forsman vid Fastighetsägarna.