24-åriga Louise Bergdal från Piteå läser till sommelier på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Alldeles nyligen deltog hon också i tävlingen Lily Bollinger award för kvinnliga vinkypare. Trots att hon tog silvermedalj är hon bara ganska nöjd med sin insats.
–Så blir det när man går för guld, säger hon.
Tävlingen är en blandning mellan praktiska och teoretiska övningar i sommerlierhantverket. Vissa övningar återkommer varje gång och andra är oförberedda.
–Man måste träna på många moment, säger Louise Bergdal.
Det hon tyckte var svårast och det som drog ner hennes poäng var att beskrivningen av vissa viner inte överensstämde med den mat hon föreslog skulle passa till.
Detta var andra gången Bergdal tävlade i Lily Bollinger award.
–För den som inte är insatt kan det verka löjligt men för oss i branschen handlar det om att känna en yrkesstolthet för det vi gör, som Årets kock till exempel.
Louise Bergdal har ett år kvar på sin utbildning. Som färdigutbildad sommelier är det vanligaste att arbeta på restaurang med huvudansvar för viner. Men det finns även andra yrkesområden.
–Om man pluggat marknadsföring under utbildningen som jag gjort kan man också jobba hos vinimportörer med att köpa in viner. Man kan också jobba med utbildning, det är många noviser som vill lära sig mer. Det finns fler möjligheter än man kan tro.