Pitebo skjuter försäljning av lägenheter på framtiden

Förra hösten ville Pitebo sälja 160 äldre lägenheter i eller i närheten av centrala Piteå. Men på grund av den osäkra ekonomiska situationen har det skjutits på framtiden. "Det är framförallt ränteutvecklingen som vi vill följa, och det måste ske en stabilisering", säger Pitebos vd Maria Adlers.

På grund av det samhällsekonomiska osäkra läget har Pitebo skjutit på beslutet att sälja delar av sitt äldre centrumnära bestånd. (Arkivbild)

På grund av det samhällsekonomiska osäkra läget har Pitebo skjutit på beslutet att sälja delar av sitt äldre centrumnära bestånd. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-10-03 06:00

Det kommunala bostadsbolaget ville sälja delar av sitt äldre centrumbestånd för att kunna finansiera nyproduktion med en begränsad nyupplåning. Efter att Pitebo offentliggjorde planerna drabbades Sverige av ökade energipriser, hög inflation och stigande räntor. Det här har lett till en tvärnit vad gäller byggstarter och i mars sköt Pitebo försäljningen på framtiden. Ett nytt beslut om försäljning av de 160 lägenheterna var tänkt att fattas av den nya styrelsen innan sommaren.

– Läget är så att det inte togs något nytt beslut. Nu har vi en avvaktan på den samhällsekonomiska utvecklingen. Det är framförallt ränteutvecklingen som vi vill följa, och det måste ske en stabilisering, säger Pitebos vd Maria Adlers. 

Hur påverkar det här planerna på nyproduktion?

– Det innebär att det skjuts på framtiden, men vi har fortfarande en hög ambition att bygga så mycket nyproduktion som företagets finanser tål.

undefined
Maria Adlers, vd på Pitebo, menar att ekonomin behöver stabilisera sig innan bolaget kan återuppta frågan vad gäller försäljning av äldre lägenheter. (Arkivbild)

Det närmaste bygget av nya lägenheter är på den så kallade "Strömnästomten" där Pitebo tänkt att bygga 16 lägenheter med byggstart 2024 och inflyttning våren 2025.

– Prognosen nu, om vi får ett okej av styrelsen, är inflyttning till hösten 2025. Vi hoppas på en bra upphandling, men det är väldigt svårt just nu. Bostadsbyggandet har nästan upphört i landet och projekten har avstannat. Vi skulle gå mot strömmen om det är så att vi går vidare och bygger.

På grund av att fastighetsbranschen är väldigt låneintensiv drabbas de hårt av stigande räntor. Pitebo, som har en låneskuld på cirka 800 miljoner kronor, är också påverkad då styrräntan nu är på fyra procent.

– Vi ser redan nu inför budget 2024 att det är en märkbar förändring, men läget är inte akut just nu. Det som är väldigt bra är att vi inte omsätter låneportföljen på en gång, utan på en tioårsperiod. Det är en skillnad mot andra allmännyttor som har korta löptider eller allt på rörligt, säger Maria Adlers och fortsätter:

– Sedan är det ju ändå så att för varje år så omsätter vi en del lån och då blir det märkbart ökade kostnader. Det här minskar utrymmet för investeringar och utveckling av verksamheten. Det är bekymmersamt på sikt.

Utöver räntekostnader drabbas Pitebo av ökade taxor för vatten och avlopp.

– 15 till 17 procent är det för 2024, och det är väldigt stora höjningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!