Pitebo menar att de lagt ner särskild möda på att rita extremt yteffektiva lägenheter på Strömnäs för att få till stora lägenheter på en liten yta. I den kommande nyproduktionen på Strömnäs kommer det att finnas tio stycken treor på 64 kvadratmeter jämfört med äldre lägenheter som ofta är tio kvadratmeter större. Resterande lägenheter är två treor på 73 kvadratmeter och fyra tvåor på 47 kvadratmeter.
– Hyran sätts ju per kvadrat och det här gör en stor skillnad på hyresavin, och vi tror att det här är rätt väg att gå för allmännyttan med att ta ansvar för att hålla nere hyresnivåerna i nyproduktion. Det är inte billigare för oss att bygga hus än för någon annan, säger Pitebos projektledare Lars-Ivar Sundström, och fortsätter:
– Och för oss är det inget alternativ att bygga billigaste möjliga kexlåda. Då drar man bara på sig framtida underhållskostnader. Vi ska ha en bra och rejäl kvalité på husen, men utan att gå till överdrift åt andra hållet.
Pitebo menar att många som står i lägenhetskön är ute efter en äldre trea i centrala stan.
– Men för att komma över sådana lägenheter pratar vi om en kötid på över 20 år. Det är svårt att producera äldre lägenheter med en lägre hyra. Det vi kan göra är att producera smartare lägenheter, men med lika bra funktion i ett tajtare format. Så länge våra hyresgäster får en trea med en bra parkering, balkong och ett förråd så bryr man inte om det saknas massa överflödiga kvadratmeter i lägenheterna.
Husen på Strömnäs är snarlika Pitebos pågående produktion med elevbygget på Berget.
– Redan när vi skulle bygga elevbygget fick arkitekten Raymond Gerritsen uppdraget av oss att rita minsta möjliga trea, men det skulle fortfarande vara bra lägenheter. På Strömnäs jobbar vi med samma husmodell även fast vi har utvecklat och vässat lägenheterna ytterligare.
Pitebo håller just nu på att ta fram anbudshandlingar och till våren är det planerad byggstart. Förhoppningen är att inflyttning ska ske hösten 2025.
– Vi har givetvis satt en budget vad det här ska kosta. Skulle det visa att anbuden är någonting helt annat då får vi tänka om igen, men vi tror och hoppas att vi får ihop det här, säger Lars-Ivar Sundström.