Bryggorna räddas på Räkstigens badplats

Bryggorna på Djupviken kan leva vidare. Efter att kommunen och Pitebo tagit sin hand från Räkstigens badplats tar företagarna Stefan Kaarle och Peter Nordlund saken i egna händer. "Det kommer att bli bra", säger Kaarle.

Bryggorna på Räkstigens badstrand var hotade, men nu ser de ut att räddas av lokala företagare. (Arkivbild)

Bryggorna på Räkstigens badstrand var hotade, men nu ser de ut att räddas av lokala företagare. (Arkivbild)

Foto: Erik Westergren

Piteå2023-01-19 07:00

Badbryggorna på Räkstigen var hotade när Pitebo beslutade att avsluta skötseln av Räkstigens badplats. Ansvaret för marken gick över till kommunen som inte hade för avsikt att använda marken som badplats.

undefined
Bryggorna på Räkstigens badstrand var hotade, men nu ser de ut att räddas av lokala företagare. (Arkivbild)

– De badplatser som finns är nästan alla föreningsdrivna. Kommunen ansvarar endast för badplatserna på Norrstrand och Gläntan. Vi är nöjda med att bara ha dessa och har inga planer på att driva några andra badplatser just nu, sade Jenny Axelsson till PT i början av december.

Nu öppnar sig en lösning så att det kan bli bryggor på Räkstigen i sommar. Företagarna Stefan Kaarle och Peter Nordlund, som båda bor i närheten, är beredda att lägga ut och ta upp bryggorna.

– Jag har varit i kontakt med både kommunen och Pitebo och fått positivt gensvar. Det är på rull i alla fall, säger Stefan Kaarle.

undefined
Stefan Kaarle är, tillsammans med företagskollegan Peter Nordlund, beredd att se till att Räkstigen har badbryggor även till sommaren. (Arkivbild)

Just nu ligger bryggorna på Pitebos lagerplats vid hyreshusen på Tunnan.

– De är i bra skick. Jag tittade på dem nyligen och de är fina, säger Kaarle.

För att det hela ska bli av krävs en del pappersexercis.

– Kommunen äger marken och vi måste skriva ett avtal att vi fortsatt får nyttja den som badplats. Det kanske går att skriva in lite gräsklippning och annat också. Både Jenny Axelsson på kommunen och Robert Vikman på Pitebo är positiva.

Bryggorna består av fem element som man kopplar ihop som ett "L". Då blir det en naturlig avgränsning för mindre barn som kan bada där det inte är så djupt. Ansvarsbiten är som tidigare.

– Vi får sätta upp en skylt om att all badning sker på egen risk, så har det varit innan och så kommer det att bli framgent, säger Stefan Kaarle.

Planen är att hitta en organisation som kan äga bryggorna.

undefined
Badplatsen i Fårösundet vid Räkstigen på Djupviken är populär, inte minst för boende i området och småbarnsfamiljer. (Arkivbild)

– Pitebo kan tänka sig att ge bort bryggorna till en förening. Jag tänkte ta kontakt med de närmaste bryggföreningarna och höra om de kan stå som ägare. Föreningen får ansvara för driften och kolla så det inte sticker upp någon spik eller så. Sedan får vi väl skriva ett avtal om att vi slänger i dem och tar upp dem. Vi har inte bottnat i allt, men det kommer att bli bra, säger Kaarle.

Han anser att det är viktigt med en bra badplats i Fårösundet.

– Barnen kommer fortfarande att bada och hoppa från bryggor med båtar och y-bommar istället där risken är större att göra illa sig. Dessutom blir båtägarna arga, säger Stefan Kaarle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!