Nästa år påbörjas ett projekt där kolkraftverket Elektrenais reningssystem byggs ut för att kunna ta över femtio procent av Litauens elförsörjning.
Projektet ska vara klart 2009, då Ignalina stängs ner för gott. För att Elektrenai ska klara EU:s gräns för utsläpp krävs ett rejält reningssystem och det är här Pitebon Thomas Petterson kommer in i bilden. Pettersson har flera års erfarenhet av reningsarbete för tunga industrier. Tidigare har han arbetat med liknande uppgifter i Grekland, Holland, Belgien och Danmark.
- Jag kommer att vara en av två projektledare på plats i Litauen. Det blir ett intressant uppdrag med egen planering och mycket ansvar. Jag kommer att få se och lära mig mycket om både EU och miljön, säger Thomas Pettersson när PT träffar honom i hans villa i Piteå.
En jättemerit
Projektet beräknas kosta 2,2 miljarder kronor och finansieras av EU, Ignalinafonden och Litauens regering. Kolkraftverket Elektrenai är en enorm anläggning, Thomas Pettersson beskriver sin nya arbetsplats som tolv Kappa-fabriker på rad. Därför kommer projektet att delas upp i två etapper som beräknas ta två år vardera.Men går det verkligen att rena ett kolkraftverk?
- Med hjälp av ett elfilter kommer utsläppen att komma långt under EU:s gränsvärde, menar Pettersson.
Men redan nu har den nye projektledaren stött på ett smärre problem med utbyggnaden av kraftverket.
- Under fabriken finns ett stort skyddsrum, men av säkerhetsskäl vägrar de ansvariga tala om var det ligger. Så det är bara att börja bygga, när vi sätter ner nya pelare lär vi ju märka när det tar emot, säger Thomas Pettersson och skrattar.
Stor omställning
I början av januari drar projektet igång och då lämnar Pitebon hemstaden och flyttar till Litauens huvudstad, Vilnius.- Den stora nackdelen med att flytta är att jag måste lämna barnen, men jag får resa hem till Piteå var femte vecka, berättar Thomas Pettersson och kramar om barnen Emma, 8, och Alex, 9 år.
- Arbetsmarknaden här uppe är inte alltför ljus för mig. Det här projektet är en jättemerit, det är inte många som får en sådan chans.
Sedan Thomas Pettersson fick jobbet i augusti har han hunnit besöka Litauen två gånger, och insett att flytten från Skandinavien till Östeuropa kommer innebära en viss omställning.
- Det märks att Litauen vill gå mot en västerländsk kultur. Man har byggt upp en hel del köpcentrum och boendestandarden är riktigt bra, iallafall i städerna. Men infrastrukturen är kaosartad. Det finns ingen kollektivtrafik och inga vägar med flera filer vilket gör att köerna är fruktansvärda när människor ska till och från jobbet.