Pitebo kan ha fått Ockelbosjukan

Ockelbosjukan sprider sig längre norrut än normalt med 18 bekräftade fall i Västerbotten och ett misstänkt fall i Piteå. Mörkertalet tros dock vara stort och att det kan röra sig om fler fall än så.

PITEÅ2013-09-10 06:01

En person i Piteå misstänks ha blivit smittad av den ovanliga virussjukdomen Ockelbosjukan, eller bärplockarsjukan som den också kallas.

– Vi måste bekräfta diagnosen genom att påvisa specifika antikroppar som bildas ungefär två veckor efter insjuknandet, säger Åsa Gylfe, läkare vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

18 fall av Ockelbosjukan har konstaterats i Västerbotten, varav en person tros ha blivit smittad i fjol. Dessutom finns det ytterligare fyra misstänkta fall i Västerbotten.

Stort mörkertal

Utbrottet av Ockelbosjukan uppges vara oväntat.

– Mörkertalet är stort, vi ser toppen av ett isberg. Även om vi bara ser ett misstänkt fall i Piteå så tror jag att det finns fler längs kusten, säger Clas Ahlm, överläkare i infektionssjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus samt professor vid Umeå universitet.

Virussjukdomen upptäcktes i Gästrikland och förekomsten tros ha varit vanligare i Mellansverige. Men enligt siffror som Clas Ahlm tagit fram tillsammans med läkaren och forskaren Mats Eliasson vid Sunderby sjukhus bär cirka 2,9 procent av befolkningen i Norrbotten samt Västerbotten på antikroppar, vilket tyder på att man någon gång exponerats för sjukdomen.

Symptomen är hudutslag, ledvärk och feber.

– Det är inget livshotande virus och det ger inget bestående men vad vi vet, däremot kan det ge de en långvarig ledvärk, säger Clas Ahlm.

Smittan sprids via myggbett och sjukdomen behandlas inte på något annat sätt än med smärtstillande.

Clas Ahlm tror att det kan tillkomma ytterligare fall men tycker inte att folk ska vara rädda för att gå ut i skog och mark.

– Undvik att bli myggbiten, ha heltäckande kläder och använd myggmedel, råder han.

Ockelbosjukan är inte anmälningspliktig i Sverige och därför kan det vara svårt att se sjukdomens exakta utbredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om