2015 gick Piteå kommun ut med en uppmaning till alla fastighetsägare att mäta radonhalten i sina bostäder för att nå regeringens nationella miljömål för 2020. Där ingår bland annat att radonvärdet i en bostad ska understiga riktvärdet om 200 Bq/m3 inomhus (Becquerel per kubikmeter).
Det kommunala bostadsbolaget Pitebo inledde arbetet med radonmätningar 2017 och har efter cirka 2000 genomförda mätningar funnit förhöjda värden i ett 60-tal lägenheter. Enligt Andreas Engström, chef för fastighetsutveckling på Pitebo, har det i de flesta fall rört sig om värden på 200 till 400 Bq/m3.
– Vi är glada att vi har kommit i mål och vi är också nöjda med att det var så pass få lägenheter och att det rörde sig om förhållandevis små överskridanden från en låg gräns. Vi hade inga skräcksiffror och det var tur. Det är inte roligt att få veta dels som fastighetsägare och dels som hyresgäst att man kanske har bott länge i något som inte är okej, säger han.
Lägenheterna med förhöjda gränsvärden har åtgärdats för att komma under 200 Bq/m3. För att sänka radonhalterna har Pitebo exempelvis utfört kontroll av ventilation, ökning av tilluft och tätning av golvvinklar, rör och ledningar. Under 2019 monterades det även in radonsug i några lägenheter.
Mätningarna och åtgärderna har kostat Pitebo cirka 1,7 miljoner kronor.
– När vi summerar ihop det kan vi se att vi har sparat pengar genom att göra det med egen personal istället för att anlita en firma. Det hade blivit betydligt dyrare, säger Andreas Engström.