Pitebo får kritik för strandade förhandlingar

Hyresgästföreningen kritiserar Pitebo för att systematiskt stranda förhandlingar och höja hyrorna på lägenheter som sägs upp. Enligt förhandlaren Henrik Sandström leder det här till att nyinflyttade hyresgästar kan få betala flera tusen kronor mer i månaden än grannen som bor i en likvärdig lägenhet. "Då blir man såklart väldigt frustrerad, och då kommer man ofta till oss", säger han.

Enligt Hyresgästföreningen har Pitebo satt i system att stranda förhandlingar och i stället höja hyrorna i direktförhandling med hyresgästerna. (Arkivbild)

Enligt Hyresgästföreningen har Pitebo satt i system att stranda förhandlingar och i stället höja hyrorna i direktförhandling med hyresgästerna. (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-04-01 10:00

Henrik Sandström vid Hyresgästföreningen berättar att Pitebo använder sig av tillvägagångssättet på de flesta av deras centrumnära lägenheter som sägs upp. 

– När en lägenhet sägs upp så påkallar Pitebo en förhandling med oss då man vill höja hyran. De menar att deras centrala lägenheter har för låga hyror, men vi kan inte komma överens med deras krav då vi har en annan bild av vad hyrorna ska vara i centrala Piteå, säger han och fortsätter:

– Och då frånträder de förhandlingen helt enkelt. Hyreslagstiftningen tillåter att när man inte kan komma överens kollektivt så får hyresvärden förhandla direkt med hyresgästen, men när en lägenhet har sagts upp finns ingen hyresgäst. Den som ska flytta in vet ju inte om att det sker någon typ av förhandling, utan de ansöker ju om att få flytta in till en lägenhet som man utgår har en skälig och förhandlad hyra. 

Han berättar vidare att nyinflyttade hyresgäster ofta upptäcker efter en tid att man betalar betydligt mer än vad grannen gör för en likvärdig lägenhet. Då blir Hyresgästföreningen kontaktade.

– Det kan till och med vara så att grannen har en renoverad lägenhet, men ändå en lägre hyra. Då blir man såklart väldigt frustrerad, och då kommer man ofta till oss. Det här är såklart ett eskalerande problem då Pitebo satt det här i system. Söker man en lägenhet hos Pitebo i centrala stan kan man räkna med att man betalar en högre, eller betydligt högre hyra än grannen som bor i en likadan lägenhet.

Vad är det Pitebo vill ha upp hyran med för lägenheterna som sägs upp?

– Om jag kollar de senaste lägenheterna så snittar det runt 20 procent, men det handlar upp mot 30-35 procent som mest.

Är det här ett vanligt tillvägagångssätt bland de allmännyttiga bolagen?

– Nej, det skulle jag inte säga att det är. Varken i vår region eller i resten av Sverige. Jag känner faktiskt inte till ett enda bland de allmänna bolagen som agerar på det här sättet då man systematiskt strandar och höjer hyrorna i direktförhandling med hyresgästerna. Jag kan inte säga att det är unikt, men det är anmärkningsvärt. 

Förra veckan fick Pitebo rätt i Svea hovrätt att få höja hyrorna med drygt 20 procent på Prästgårdsgatan. Pitebos hyresjurist sa efter beslutet att: "det här är ett kvitto på att Pitebo haft rätt hela tiden". Henrik Sandström vid Hyresgästföreningen delar inte den bilden.

– Det är absolut så att vi inte nått de framgångar som vi önskat i hyresnämnden och hovrätten, tvärtom fastställdes Pitebos yrkanden. Men det finns ett antal lägenheter i Piteå från den privata sidan som vi gör bedömningen har en för hög hyra. Det är bland annat det man har använt sig av i jämförelsematerialet i beslutet från hyresnämnden och nu senast i Svea hovrätt, säger Henrik Sandström och fortsätter:

– Vi har eller ska påkalla förhandling om sänkning av de här lägenheterna, vissa av dem i alla fall. Det är ett historiskt misstag att de hamnat så här högt och i en process i hyresnämnden gör man ofta jämförelser med andra lägenheter. Finns det tillräckligt många, även fast de är få, med en högre hyra då anser hyresnämnden att prövningslägenheterna kan få samma hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!