Pitebo använder inte statligt investeringsstöd

Pitebo är en av flera allmännyttor som valt att inte använda det statliga investeringsstödet som ska ge lägre hyror i nyproducerade lägenheter.

Pitebo har undersökt möjligheten att använda statligt investeringsstöd, bland annat vid Blåbärsskogen. "Men vi har inte fått ihop det", säger Andreas Engström, chef fastighetsutveckling.

Pitebo har undersökt möjligheten att använda statligt investeringsstöd, bland annat vid Blåbärsskogen. "Men vi har inte fått ihop det", säger Andreas Engström, chef fastighetsutveckling.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-09-21 20:00

Det är tidningen Hem och hyra som har gjort en enkätundersökning bland allmännyttorna i de fyra nordligaste länen. Av de 28 som svarade uppgav sex att det fanns större eller mindre problem med det statliga investeringsstödet för byggande av hyresbostäder. Fyra svarade att det var dåligt eller oanvändbart. Fyra att det var bra och passade deras behov. 14 uppgav att de inte hade någon åsikt.

– Tanken med stödet är bra, men det passar inte överallt, säger Andreas Engström, chef för fastighetsutveckling på Pitebo. 

Pitebo har byggt cirka 200 nya lägenheter de sista åtta åren. Det statliga investeringsstödet har inte använts i något fall.

– Vi har sett över om det går att använda i några av våra projekt, bland annat Blåbärsskogen, men vi får inte ihop det, säger Andreas Engström.

Lägenheter med ytor på upp till 35 kvadratmeter får 100 procent av stödbeloppet. Därutöver lämnas stöd med 50 procent för lägenhetsytor över 35 och upp till 70 kvadratmeters boarea. Som motprestation ska byggnaden vara mer energieffektiv än annan nyproduktion. Dessutom får stödet bara lämnas om projektet säkerställer lägre boendekostnader. 

– Nu har man gjort en del lättnader så man möjliggör en högre andel bidrag även om du bygger lite större lägenheter. Men det finns fortfarande frågetecken i systemen som inte är utredda.

Enligt Andreas Engström är maxhyran ett problem.

– När man byggt huset har man lovat att inte ta ut en hyra som är högre än ett visst belopp i 15 år. Vad händer när huset ska växlas in på den vanliga hyresmarknaden? Det är det ingen som vet. Man har skjutit det problemet på framtiden.

Det andra problemet som påverkar investeringskalkylen är att lägre hyror sänker marknadsvärdet på fastigheten, vilket kan innebära mångmiljonförluster i rörelseresultatet.

– Det blir högre avskrivningar vilket påverkar direktresultat. 

Helst ska marknadsvärdet överskrida byggkostnaden, men det klarade Pitebo inte ens på Stadstornet. 

– Vi bygger ett superhus på ett a-läge mitt i stan, men till och med där var vi tvungen att göra små direktavskrivningar. 

Patrik Landin, bostadspolitisk analytiker vid Hyresgästföreningen, är kritisk mot stödets utformning. Han anser att det borde finnas bättre modeller

– En möjlighet vore att fastighetsägaren får procent på den totala produktionskostnaden, med villkoret att hyran sänks motsvarande, säger han till Hem och hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!