Pitebaserad biståndsförening hjälper 200 barn i Indien

När fem Pitefamiljer adopterade barn från Indien i slutet av 70-talet, väcktes viljan att hjälpa andra barn i Indien till en bättre tillvaro. Föreningen Bharat Indien-bistånd startades och i år firar man 30-årsjubileum.

Louise Lundgren var med och startade föreningen Bahrat Indien-bistånd. Hon är fortfarande aktiv i föreningen som hon sett växa under 30 år och som nu innefattar 400 fadderbarn.

Louise Lundgren var med och startade föreningen Bahrat Indien-bistånd. Hon är fortfarande aktiv i föreningen som hon sett växa under 30 år och som nu innefattar 400 fadderbarn.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2011-03-19 06:00

Föreningen satte igång i liten skala. Pengar fick man in genom att baka fikabröd som såldes på skyltsöndagar och kyrkmarknader. Efter något år reste man ner till Indien för att möta verkligheten och knyta nya kontakter.

- Vi såg då hur svårt man hade det på barnhemmen och under vilka knappa förhållanden man levde, säger Louise Lundgren, som varit med sedan starten.

Man bestämde sig för att utöka hjälpen och startade fadderbarnsverksamhet. En verksamhet som växt med åren och som nu omfattar cirka 400 barn med anknytning till sju barnhem.

Många faddrar i Piteå
- Roligt är att uppemot hälften av de 400 barnen har faddrar i Piteå, säger Louise och tillägger att föreningen är riksomfattande och politiskt och religiöst obunden.

Vissa av barnhemmen är knutna till katolska kyrkan, något till metodistkyrkan och andra drivs av privata stiftelser. Vilka huvudmännen är har ingen betydelse för att föreningen ska vara med och hjälpa till.

- Vi är en förhållandevis liten förening men vi har genom åren uträttat en hel del. Det är roligt att se hur många av fadderbarnen vuxit upp och utbildat sig och nu hjälper andra i sin tur, säger Kerstin Carlsson, som också hon varit med från start.

Louise Lundgren adopterade två barn från Indien. De är nu vuxna och dottern Anna har själv fått barn. Anna bor i Stockholm sedan elva år tillbaka men har valt att följa i mammas fotspår då det gäller biståndsföreningen och är nybliven medlem i styrelsen. För tre år sedan åkte Anna till Indien där hon besökte flera barnhem, bland andra ett där hon själv vistats.

Många olika projekt
- På det barnhemmet fanns en kvinna som jobbat där i många år. När hon såg mig började hon gestikulera och visa att hon mindes mig från tiden jag var på barnhemmet, berättar Anna och får en tår i ögat.

Föreningen har genom åren startat och drivit mängder av projekt, varav vissa fortfarande är igång.

- Vi har haft olika samarbeten med Sida. Bland annat hjälpte vi till att bygga upp en ladugård som vi köpte in buffelkor till. Det jordbruket drivs fortfarande, säger Louise.

Föreningen som startades 1981 firar i år 30-årsjubileum. De som varit med sedan starten börjar vara i pensionsåldern och man hoppas nu på en föryngring av styrelsen.

- Verksamheten är ett ansvar som man inte bara lämnar. Det är jättekul att Anna kommit med så att vi får in lite yngre förmågor, säger Kerstin Carlsson.

Fakta Målsättning med Bharat Indien-bistånd

Biståndsföreningen Bharat Indien-Bistånd startades 1981. Föreningen grundades av adoptivföräldrar i Piteå, som ville göra något för de barn som blev kvar i barnhemmen. Föreningens första åtagande blev att hjälpa Moder Theresas barnhem. I nuläget har man samarbete med sammanlagt sju barnhem. Namnet Bharat kommer från hindi, ett av Indiens 22 officiella språk, där Bharat betyder Indien.

Att hjälpa föräldralösa och fattiga barn och ungdomar

Att hjälpen skall leda till oberoende och utveckling

Att öka förståelsen för fattigdomen i Indien

Att öka intresset för solidaritetsarbete

Att väcka intresse för Indien, dess folk och kultur

Källa: Bharat Indien-
bistånds hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om