Vattenverket i Piteå byggdes 1972 och börjar vara åldersstiget. Enligt Pireva krävs investeringar i ett nytt vattenverk för att i framtiden leverera fullgott vatten till Piteåborna.
– Det befintliga verket börjar ha några år på nacken. Vi ligger väl inom marginalen för gränsvärdena för dricksvattenproduktion, men vi märker att vi behöver använda mer kraftiga reningsprocesser, framför allt under vårfloden. Anmärkningar är ett tecken på att vi behöver utveckla processen, säger Johan Bäcklin, vd på Pireva.
Utöver problemet med för hög andel anmärkningar så ser Pireva en kapacitetsbrist inom en snar framtid. Anslutningarna ökar snabbt och på sikt räcker inte vattnet till.
– Behovet är inte akut, men ska vi öka befolkningsmängden i den takt som förutspås behöver vi ett nytt vattenverk på plats inom sju år, säger Johan Bäcklin.
Pireva genomför nu en förstudie med utredningar och pilotprojekt. På vattenverket i Degeränget prövas bland annat framtida reningsprocesser som till exempel ozon eller ultrafilter. Huvudspåret är fortfarande att vattenverket ska ligga i anslutning till ytvattentäkten i Svensbyfjärden.
– Vi kommer fortsätta med Piteälven som källa. Vi har inga grundvattentäkter i stadsnära miljö och om vi skulle åka längre ut krävs mer omfattande investeringar, säger Johan Bäcklin.
Ett nytt vattenverk i anslutning till Degeränget rör sig inte om några blygsamma summor heller.
– Det kommer landa mellan 150 och 300 miljoner kronor beroende på lösning. Det är jättestora investeringar, men det är också investeringar som ska gälla i lång tid. Estimerad livslängd är mellan 50 och 70 år, säger Johan Bäcklin.
Pireva utreder också kapaciteten vid industrivattenverket som ligger bredvid dricksvattenverket i Degeränget. Behovet har aktualiserats med anledning av framtida industrietableringar, bland annat i Haraholmen.
– Vi får återkommande frågor om vår kapacitet att leverera industrivatten för eventuella etableringar. För att svara på frågan har vi nu inlett en tidig förstudie. Vad kan vi kräma ur det befintliga verket och vad behöver vi göra för eventuella investeringar.
Kan ni öka kapaciteten om det kommer en etablering?
– Ja, det kan vi, sedan är frågan vilka reningsnivåer en eventuell exploatör behöver.