I Folktandvårdens lokaler på Piteå sjukhus har ett 20-tal kritiska tandsköterskor samlats – och de är enade i sin kritik. De kräver högre ingångslöner och lönepåslag på redan anställda tandsköterskor i Region Norrbotten. De hävdar bland annat att bristen på tandläkare och sparkrav lett till att allt fler arbetsuppgifter läggs på deras grupp.
– Vårt arbete har utvecklats, men inte lönen. Vi sitter inte bara och håller i en sug längre. Vi gör så otroligt mycket då vi har ett eget patientansvar, lägger bedövning och gör lagningar bland annat, säger Johanna Fahlgren, tandsköterska i Piteå, och fortsätter:
– Vi kan till exempel jobba tre sköterskor på en tandläkare så att vi kan ha tre patienter samtidigt. Det effektiviserar väldigt mycket, men det blir ett stort ansvar på oss då vi äger patienten i rummet. Sedan kommer tandläkaren och bekräftar vad som behöver kollas, men vi gör jobbet.
Malin Taavo, tandsköterska i Öjebyn, fyller i:
– Vi har ett oerhört stressigt yrke. Vi jobbar mot klockan hela tiden. Det ska effektiviseras, men vi får ingenting för det förutom huvudvärk.
I dag är en ingångslön i riket för en tandsköterska inom Folktandvården mellan 22 000 och 25 000 kronor. Medianlönen för en sköterska inom Region Norrbotten ligger på cirka 28 500 kronor.
– Du måste komma in med en väldigt bra ingångslön som är väldigt svårt att få till. Löneutvecklingen speglar inte jobbet man gör då man kan vilja utvecklas och prestera, men det är ingenting vi får någonting för. Det blir bara en extra arbetsuppgift, säger Johanna Fahlgren.
Men ni visste väl om lönesituationen innan ni utbildade er till tandsköterskor?
– Nej, det var inget man tänkte på. Och när jag tog anställning fick man höra att jobbar du på så här så kommer du snart att komma upp i en bra lön. Jag tror inte att jag är uppe i den lönen ännu, säger Malin Taavo, som jobbat som tandsköterska i cirka sju år.
Samtliga tandsköterskor i Piteå och Öjebyn är kvinnor.
– Nu är jag halvtidssjukskriven då jag är gravid. Det är tur att jag har en man för jag hade inte klarat mig ensam. Det är en tråkig kvinnofälla känns det som, säger Matilda Sandberg, tandsköterska i Öjebyn.
– Det är krasst så att man skulle inte ha råd att separera. Att ha råd med barn, lägenhet, bil, mat och kläder är tufft med vår lön. Det är tråkigt 2023, säger Malin Taavo.
En undersökning från fackförbundet Vision visar att varannan tandsköterska vill byta jobb. I Norrbotten har 62 procent av tandsköterskorna funderat på att byta arbetsgivare det senaste året. Orsaker till att man överväger att byta jobb är missnöje med lönen, hög arbetsbelastning och brist på uppskattning, enligt Matilda Sandberg.
– Om vi inte får igenom det här är risken stor att vi blir ännu färre, säger hon.
– Och bara de senaste åren har 15 tandsköterskor sagt upp sig i Piteå och Öjebyn. Det är väldigt många, säger Malin Taavo.
Det nationella löneupproret startades av Anna Ekman-Brescia, från Falun, som skapade Facebook-gruppen ”Löneuppror tandsköterskor”. Enligt Malin Taavo var det givet att haka på och i Piteå har uppslutningen varit stor.
– Det här är någonting som vi tänkt och försökt jobba för i många år.