Piteås superhjältar är Årets Pitebor

Chefsläkaren Ulf Karlsson och övriga personal på covid-iva i Piteå är Årets Pitebor. Dygnet runt har de vårdat och räddat liv under mycket pressade förhållanden.

Chefsläkaren Ulf Karlsson och personalen på covid-iva är Årets Pitebor. Deras insats är stor och i motiveringen till utmärkelsen talas det om "Piteås egna superhjältar."

Chefsläkaren Ulf Karlsson och personalen på covid-iva är Årets Pitebor. Deras insats är stor och i motiveringen till utmärkelsen talas det om "Piteås egna superhjältar."

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2021-07-28 18:00

I motiveringen till utmärkelsen talas det om "Piteås egna superhjältar" och för de människor som blev svårt sjuka och överlevde är det knappast någon överdrift.

När PT besökte iva på Piteå sjukhus i fredags var läget lugnt. Bara en handfull av personalen arbetar och inga covidpatienter får intensivvård. Chefsläkaren Ulf Karlsson har semester, men är på plats.

– Nu är det lugnt, men det har varit en intensiv tid. Förutom under semestern har jag varit på sjukhuset varje dag, säger Ulf Karlsson som är hedrad över utmärkelsen Årets Pitebo eller, rättare sagt, Årets Pitebor.

– Det är ett lagarbete. Personalen har slitit hårt och gjort ett fantastiskt jobb, men jag vill framhålla hela sjukvårdsorganisationen. Det är många som ska vara stolta.

undefined
Ulf Karlsson är stolt över vad man lyckats åstadkomma på covid-iva i Piteå.
undefined
Iva-sköterskan Emilia Nilsson lyfter fram den goda sammanhållningen och att alla stöttat varandra.

Som mest vårdades 14 patienter som dygnet runt behövde vård. Då kunde 30-40 anställda jobba samtidigt. Iva-sköterskan Emilia Nilsson har varit med under den här tuffa tiden. Hon sammanfattar det så här.

– Det har varit en utmanande och utvecklande tid. Visst har det varit jobbigt många gånger, men vi har haft bra sammanhållning och stöttat varandra.

undefined
Sjuksköterskan Per Nilsson säger att alla fått slita hårt under lång tid.

Kollegan Per Nilsson är inte på samma spår.

– I början var det pressat innan allt satt sig. Alla har fått slita hårt, från städare till läkare.

Efter fotografering sätter vi oss med Ulf Karlsson i anhörigrummet. Hit, men inte längre gällde för anhöriga till covidsjuka patienter.

– Det var bara om patienten var döende som de fick komma in, men kontakten med de anhöriga har varit daglig per telefon. 

Att om möjligt rädda liv är självfallet en viktig del av sjukvården och många som vårdats på iva har tagit sig igenom den svåra tiden.

– En kvinna som vårdades här länge skickade nyligen en film när hon plockar hjortron. Sånt värmer.

Hur klarar man den mentala pressen?

– Vi har haft en helt unik sammanhållning och stöttat varandra, men visst har man gråtit. Jag är en känslomänniska och har gråtit både av sorg och glädje på jobbet. Min hustru jobbar också inom sjukvården och hemma har vi pratat och ventilerat när det varit tungt.

Pandemin har bedarrat och få behöver er hjälp nu, men hur ser du på framtiden?

– Det blir säkert nya utbrott redan i höst, men jag tror inte att lika många behöver intensivvård. Troligen är det fler unga som kommer att bli sjuka, säger Ulf Karlsson.

undefined
Chefsläkaren Ulf Karlsson och personalen på covid-iva är Årets Pitebor. Deras insats är stor och i motiveringen till utmärkelsen talas det om "Piteås egna superhjältar."
Motivering

Årets bofasta Pitebo – Ulf Karlsson med personal

”I en omskakad värld klev Piteås egna superhjältar fram och skapade trygghet under dygnets alla timmar för de svårt sjuka och deras anhöriga. Med passion, hjärta och stor uthållighet visade de även att Piteå var bäst i Sverige på att intensivvårda covid-patienter. Med stolthet lyfter vi på hatten och hyllar detta team i dag, i morgon och för all framtid.” 

Karta: Piteå Sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!