Piteås sossar vill stoppa friskolorna

SOSSE-NEJ. Piteå arbetarekommun vill se en lagändring som sätter stopp för friskolor och enskild förskoleverksamhet och uppmanar sina politiska företrädare att uttala sig emot dessa skolor och förskolor.

Piteå2007-11-06 00:00
Piteå socialdemokratiska arbetarekommuns representantskap har beslutat att driva frågan om restriktivitet när det gäller fristående skolor och enskild förskoleverksamhet som drivs i vinstintresse.

- Vi anser att förskola, grundskola och gymnasieskola ska garanteras och genomföras i samhällets regi och kan därför i princip inte acceptera friskolor. Vi ser en fara i en ökad segregering i och med utbredningen av friskolor och vill värna om den pedagogiska effekt det har när barn från olika miljöer och bakgrunder träffas, säger Bengt Ek, ordförande i arbetarekommunen.

Arbetarekommunen vill verka för en lagändring i syfte att stoppa friskolorna och uppmanar sina politiska företrädare att uttala sig ideologiskt och principiellt emot friskolor.

Inget behov

Helena Stenberg, (bilden), socialdemokratiskt kommunalråd i Piteå, menar att utgångspunkten är att de kommunala skolorna ska vara så bra och varierade att det inte finns något behov av friskolor. Hon menar att det finns en osäkerhet kring vad utvecklingen av friskolor kan innebära för framtiden.

- Kanske hamnar vi i en situation där många samhällsmedborgare tvingas acceptera skolavgifter och elevavgifter som en del i utbildningsväsendet. Det är en sådan utveckling jag vill motverka.

Men Helena Stenberg säger att friskolorna i Piteå inte behöver känna sig hotade av arbetarekommunens ställningstagande.

- Nej, de har ju Skolverkets tillåtelse för sin verksamhet och kommunen har att följa detta.

Marginella vinster

Från socialdemokratiskt håll är motståndet mot friskolor inget nytt och bland annat har krav framförts på att friskolor med offentliga bidrag ska återinvestera eventuell vinst i verksamheten och inte dela ut den till aktieägarna. Men Friskolornas riksförbund menar att friskolorna inte alls tar ut några jättevinster. Drygt hälften av landets friskolor är aktiebolag, ofta med ett fåtal personer som ägare, och enligt riksförbundet uppgick vinsten för dessa aktiebolag i fjol till endast 2,6 procent av omsättningen. Riksförbundet menar också att största delen av vinsten redan återinvesteras i verksamheterna.

Fanns behov

De två friskolor som finns i Piteå kommun, I Ur och Skur Forsen i Sikfors och Tolvmans Friskola, har fått kämpa för sin existens, inte minst Tolvmans där Piteå kommun överklagade Skolverkets godkännande att starta friskola. Friskolan startades när kommunen ville stänga den tidigare kommunala skolan och flytta eleverna till en större skola.

- Föräldrarna kände ett behov av en mindre skola för de mindre barnen och ville fortsätta med verksamheten, säger Magnus Marklund, ordförande i Tolvmans Friskolas ekonomiska förening, som ser friskolorna som ett komplement till de kommunala skolorna.

- Det måste vara möjligt att starta en friskola om behovet finns, men Skolverkets översyn av friskolorna är viktig, verksamheten måste granskas, precis som inom de kommunala skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om