Piteås socialtjänst omplacerar fler barn

Socialtjänsten i Piteå placerade 72 barn från kommunen i familjehem förra året. I hela Norrbotten var 347 barn intagna under längre eller kortare tid. Statistiken är dyster och värst är det i lilla Älvsbyn där 17 barn familjehemsplacerades under 2007.

Vi har tidigare berättat om barn och ungas ökade behov av vård och stöd utanför hemmet. Familjehemsplacering är den dominerande insatsen som görs och nu slår länsstyrelsen. Personen på bild har inget samband med artikeln. (Arkivbild)

Vi har tidigare berättat om barn och ungas ökade behov av vård och stöd utanför hemmet. Familjehemsplacering är den dominerande insatsen som görs och nu slår länsstyrelsen. Personen på bild har inget samband med artikeln. (Arkivbild)

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

PITEÅ2008-12-08 06:00
PT har tidigare berättat om barn och ungas ökade behov av vård och stöd utanför hemmet. Familjehemsplacering är den dominerande insatsen som görs och nu slår länsstyrelsen larm om att åtgärden ökat de senaste åren.
Färsk rapport
Länsstyrelsen har tillsynsansvar över socialtjänsten i Norrbotten och ska därför se till att social-nämnden i kommunerna fullgör sina uppgifter enligt gällande lagstiftning. Enligt en färsk rapport från myndigheten var 240 barn från Norrbottens län placerade i familjehem eller annat enskilt hem 31 december 2007.
- Siffrorna ger inte hela bilden av familjehemsplaceringarna i länet. Många barn är placerade under kortare tid under året och en del barn blir föremål för omplacering, konstaterar socialkonsulent Johan Lodin vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Under hela förra året var 347 barn från länet placerade i familjehem under kortare eller längre tider. Det sammanlagda antalet var 392 eftersom 45 omplaceringar gjordes. Det är en ökning sedan föregående år (2006) med 33 placeringar.
Jämn könsfördelning
I Norrbotten är fördelningen mellan pojkar och flickor i familjehem relativt jämn. Antalet placeringar varierar stort mellan länets kommuner. Piteå, med sina 72 familjehemsplacerade barn, ligger på en föga smickrande andraplats i topplistan efter Luleå med 116 barn.
Många i Älvsbyn
Älvsbyn har förhållandevis många barn i familjehem, 17, med tanke på kommunens knappa storlek.
Enligt länsstyrelsen ska barn och unga helst få frivillig hjälp med stöd av socialtjänstlagen, SoL. Fungerar inte det kan socialtjänsten använda tvång för att förhindra en ogynnsam utveckling hos barnet.
Majoriteten av familjehemsplaceringarna i länet, 269, har gjorts med stöd av socialtjänstlagen. 122 placeringar har gjorts med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
FAKTA Familjehem
Ett familjehem är ett enskilt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran.
Verksamheten får inte bedrivas yrkesmässigt.
Placering i familjehem är den vanligaste vårdformen när barn och unga behöver vårdas utanför hemmet.
Länsstyrelsen är kontrollmyndighet och samanställer varje år kommunernas familjehemsförteckning för att följa utvecklingen i länet.
KKälla: Länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om