I dagarna delas ett 40-tal VR-glasögon ut till särskilda boenden, hemtjänsten, på gruppbostäder och inom personlig assistans. Meningen är att all vårdpersonal inom socialtjänsten ska få utbildning i förflyttningsteknik och att personalen därigenom ska få en säkrare och bättre arbetsmiljö, minska risken för förslitningsskador och skapa mer skonsamma förflyttningar.
VR-utbildningen ska vara ett komplement till traditionella "på-platsen-kurser" som leds av rehabspecialister. Dessa har i dagsläget svårt att hinna med sitt löpande arbete i verksamheterna och parallellt utbilda all personal i förflyttningsteknik.
Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten, Linda Nyström, it-administratör och Clara Wallin, it-strateg, gick igenom vad VR är, hur glasögonen fungerar, vad det innebär att vara VR-ombud och vad som ingår i utbildningen.
Idén med VR-glasögon kommer från Ewa Karlsson Sjölander och på tisdagen hälsade hon ett 30-tal blivande ombud välkomna till en kick off. Hon förklarade då att Piteås socialtjänst är bland de första i landet att anamma tekniken.
På frågan om man via VR-glasögonen får in känslan för tyngden som en förflyttning innebär svarade Ewa Karlsson Sjölander nej.
– Just det får man inte men man blir bekväm med tekniken och rörelserna.
VR-ombuden kommer att vara dem som vet hur man startar och stänger av head-setet, hur man laddar, vara dem som tar emot ny information samt vara kontakt mot it-stöd.
– Den främsta uppgiften är dock att uppmuntra och stötta kollegorna så att de vågar gå utbildningen, säger Ewa Karlsson Sjölander.
Ombuden fick också en genomgång av kursen och vad man får lära sig.
Linda Nyström förklarade hur man som ny användare ritar upp ett en cirkel inom vilken man sedan ska jobba med tekniken.
– Det är lättare än man tror, peppade Clara Wallin.
En av dem som provade på var Lisa Degerman som testat VR-glasögon en gång tidigare, då i ett dataspel.
– Jag är positivt överraskad och tror att utbildningsformen kommer att funka. Men jag tror att man får ta det i omgångar för om man har på sig glasögonen för länge kan man bli lite snurrig.
Även kommunalrådet Patric Lundström satte på sig glasögonen och utförde några förflyttningsövningar.
– Tekniken är användbar på flera områden. Kanske vi i framtiden kommer att hålla politiska möten via VR, vem vet.