Piteås skolor har krisplaner

Den tragiska skolattacken i Trollhättan har startat en allmän debatt om hur skolan ska bli säkrare från våldsattacker. Något facit finns inte och i Piteå arbetar skolans ansvariga kontinuerligt med att försöka vara beredd inför ett värsta scenario.

”Vi har särskilda krisplaner men det går aldrig att vara förberedd för det ofattbara”, säger Ingemar Jernelöf. (Arkivbild)

”Vi har särskilda krisplaner men det går aldrig att vara förberedd för det ofattbara”, säger Ingemar Jernelöf. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-10-26 18:03

Vakter, id-kontroll, passerkort. Tankar och förslag på hur skolan ska göras säkrare efter händelsen i Trollhättan är i full gång.

Ingemar Jernelöf, skolchef i Piteå kommun, tror inte det finns någon patentlösning.

– Jag tror inte någon är förberedd när den här typen av händelser inträffar. För oss handlar det snarare bara att vara så förberedd som det bara går om det skulle hända, säger han.

Stödmaterial

Skolchefen berättar vidare att det finns rekommendationer från Skolverket om det ofattbara skulle inträffa.

– Problemet är bara att det inte går säga generellt hur man ska hantera en sån situation eftersom varje fall i sig är unikt. Ta bara en sån fråga om vi vid ett sådant scenario ska inrymma eller utrymma. Ska vi fly ut eller låsa in oss i klassrum?

Enligt Jernelöf arbetar personal med jämna mellanrum med stödmaterial från Skolverket.

– Många gånger är det också jätteviktigt att involvera eleverna i den allmänna diskussionen, säger han.

När det gäller Piteås skolor ska samtliga ha en krisplan.

– Vi har 35 olika skolenheter och dryga hundratalet förskolor. Krisplanerna varierar förstås, säger Ingemar Jernelöf.

Våldsspiral

Efter händelsen i Trollhättan har det diskuterats i medier och på sociala forum huruvida skolan ska införa vakter. Det är inget som skolchefen i Piteå tror på.

– Jag kommer aldrig att verka för något sådant, säger han bestämt.

Enligt hans uppfattning riskerar våldsspiralen då att eskalera ytterligare.

– Jag har själv varit på studiebesök i USA och min uppfattning är att ju hårdare du rustar, desto hårdare rustar potentiella gärningsmän, säger Ingemar Jernelöf.

Mot bakgrund av att det sedan 1990-talet fram till i dag inträffat uppemot 250 skolskjutningar i USA, trots särskilda vakter och hårdare kontroller, kan han ha rätt i sin tes.

Skolchefen anser snarare att våldsdebatten måste debatteras på ett bredare plan. Inte bara inom utbildningsväsendet.

– Det här är ju inte en fråga enbart för skolan. Det handlar ju snarare om hur vi alla i samhället förhåller oss till till frågan om våld, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!