Vad många däremot kanske inte tänkt på är att skogsindustrin också spelar en betydande roll för besöksnäringen. Varje år lockar trä- och pappersproduktionen nära 10 000 utländska gäster till Piteå.
Det är inte enbart branschfolk som visar intresse.
- Skogsindustrin kan bli en enorm resurs för turismen. Därför vill vi knyta samman fabrikerna med besöksnäringen och lokala entreprenörer, säger Magdalena Holmgren, projektledare för Mötesplats upplevelseindustrin i Piteå.
Från planta till papper
SCA Packaging och Smurfit Kappa Kraftliner har redan nappat på erbjudandet. Den som önskar ska kunna få en guidad rundvandring i fabrikerna.- Det kan gälla konferensgäster på Pite Havsbad likväl som en grupp privatpersoner, säger Kerstin Lundkvist, informatör på SCA Packaging.
Fabriksbesöken ska sedan kunna kunna kombineras med skogsupplevelser i ett både kulturhistoriskt och modernt perspektiv. Eller i utvalda delar.
- Vi ska visa hela kedjan. Från planta och fullväxta träd till avverkning och bräd- eller papperstillverkning. Alla som vill ska också erbjudas möjligheten att prova på skogshuggarlivet från förr, förklarar Holmgren.
Paketering återstår
För SCA och Smurfit Kappa handlar inte satsningen på industriupplevelser om att tjäna pengar.- Men det kan ge oss goodwill i form av att fler människor får en ökad förståelse för vad vi håller på med, tror Lundkvist, och påpekar i nästa andetag.
- Däremot öppnas möjligheter för mindre turistentreprenörer, besöksnäringen, handeln och Piteå kommun att bli ekonomiska vinnare.
För turistansvariga blir den kommande uppgiften att paketera industriupplevelserna efter kundkategorier och önskemål. I veckan gjordes därför en test- och visningsresa.
Kallbäckens
skogshuggarcamp
Den började med en rundvandring på SCA Packaging i Munksund, fortsatte till en avverkning i utanför Lillpite och avslutades med en industrihistorisk upplevelse i de djupa skogarna utanför Blåsmark. Där sågades träd för hand och maten som serverades hade tillagats över öppen eld.Under bussresan redogjorde Gunnar Hannu, entreprenör och ordförande i Pite Unika ekonomisk förening, hur skogsbruket uvecklats från yxa till skördare. Han berättade även om de vedermödor som mötte de så kallade kronotorparna. Deltagarna fick lyssna till en fiktiv men intressant historia om det unga paret Lars och Lova som slog sig ned bland myrar och stenhällar i Mellanboda.
I Kallfors byttes bussen mot hästtransport för färd ut till Lars-Olof Lundgrens lilla men ännu namnlösa Skogshuggarcamp och grillkåta vid Kallbäcken.
På gammeldags vis
- Jag har inte hunnit marknadsföra mig. Det har varit tillräckligt fullt upp ändå, ler Lundgren, och berättar att han förra året avverkade mellan 4 000 och 5 000 kubikmeter med häst och motorsåg.Hugga ved affärside
Några skördare, skotare eller andra moderniteter finns inte hans maskinpark. Skogsbruk på gammeldags vis har i sig blivit en affärside. Liksom försäljningen av upplevelser.- Tänk att folk betalar för att hugga min ved, skrattar Lundgren.<\c>