Piteås sjukvård har ökat förtroende

Hur nöjd man är med hälso- och sjukvården varierar i länet. I Piteå pågår en positiv utveckling, enligt undersökning.

I Piteå närsjukvårdsområde ses en överlag positiv utveckling för de senaste två åren. (Arkivbild)

I Piteå närsjukvårdsområde ses en överlag positiv utveckling för de senaste två åren. (Arkivbild)

Foto: Claudio Bresciani/TT

PITEÅ2019-02-28 11:19

Nära åtta av tio norrbottningar anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver, men färre är nöjda med väntetider.

Generellt sett har det södra närsjukvårdsområdet Piteå (Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog) liksom området Luleå och Boden mer positiv uppfattning när det gäller tillgång, väntetider och förtroende. Förtroendet för sjukhusen är generellt högre (sex av tio) än för hälsocentralerna, även om det är lägre än i riket. Detta enligt resultat från undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018.

I Piteå närsjukvårdsområde ses en överlag positiv utveckling för de senaste två åren med bland annat tydligt ökande förtroende för både hälsocentraler och hälso- och sjukvården i stort.

– Vi har jobbat aktivt med att öka tillgängligheten genom att införa nya lösningar som exempelvis lättakut och sköterskebemannad mottagning. Samarbete har blivit allt viktigare hos oss i området både mellan hälsocentraler men även med våra patientråd, kommuner med fler. Vi har arbetat tillsammans med att hela tiden ha patientens fokus, vilket i slutändan ju också ger goda resultat för alla parter, säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdsområdeschef för Piteå.

Tidigare års undersökningar har visat att restider är en vanligare förklaring i Norrbotten bland de som upplever en brist på tillgång till vård. Väntetider är annars den vanligaste orsaken som påverkar upplevelsen av tillgång till vård. Knappt hälften av invånarna anser att vården ges på lika villkor.

Förtroendet för 1177 Vårdguiden på nätet, 1177.se och dess e-tjänster fortsätter öka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!