Förra sommaren började Sjöräddningssällskapet i Piteå att jobba efter ett nytt larmsystem där sjöräddningen även nås av larm på kommunalt vatten. Tidigare var det bara räddningstjänsten som fick de larmen medan sjöräddningen fick larmen gällande statligt vatten. Den gångna sommaren var första säsongen som det nya systemet användes fullt ut och det har inneburit fler larm än tidigare.
– Om vi samverkar får tredje part hjälp snabbare, säger Johan Hedin, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet i Piteå.
Han exemplifierar med ett tillbud från den 14 juli när det kom ett 112-larm om en fallolycka på en ö där en person behövde akut omhändertagande.
– Här kunde vi göra en snabb insats med att transportera en ryggskadad person från en mindre ö till Renöhamn där personen lastades i en ambulans. Här blev sjöräddningen ansvariga för transporten och vi hade ambulanspersonal med i båten, säger han.
Johan Hedin sammanfattar sommaren 2024 som relativt normal där hans känsla är att det kan ha varit några fler larm än förra året. När han ombeds att lyfta fram något från den senaste säsongen kommer svaret snabbt.
– Drunkningstillbuden sticker ut. Det har varit flera stycken i sommar och ett par förra sommaren och före det har det knappt varit några alls under flera år. Vad det beror på vet jag inte. Vi har grubblat på det men har inget svar, säger han.
Han lyfter händelsen förra sommaren där en person föll från en bro och drunknade och när en person som körde vattenskoter drunknade i Pitsund. Han tänker också på händelsen i sommar då en person drunknade när han simmade efter en båt i Svensbyfjärden.
– Sen har vi båtkollisionen i Södra hamn. Här var det ingen som drunknade men en kollision av det här slaget är extremt ovanlig.
Hur många tillbud och larm det blir under en säsong beror till stor del på vädret.
– Ju bättre väder desto mer folk på sjön och fler tillbud. Förra sommaren var en ganska dålig båtsommar, den här har varit bättre.
Men oavsett väder måste sjöräddningen i Piteå hålla igång sin personal som enbart består av frivilliga. Man ägnar mycket tid åt förebyggande arbete.
– Vi är ute cirka hundra gånger varje säsong då vi övar bogsering, bordning, medicinsk evakuering, körteknik och annat.
Inte sällan får man syn på saker på sjön där man anar att allt inte står rätt till.
– Vi har tränade ögon och ser vi en båt som står stilla på ett konstigt ställe åker vi alltid dit och kollar läget.
I nuläget har Sjöräddningssällskapet i Piteå 20-talet frivilliga, ett antal som fungerar men ibland är det nätt och jämnt. Det har varit dagar då man fått hålla stängt då man haft sjukdom bland personalen och det inte funnits någon annan att ta in. Därför hoppas man bli fler.
– Vi siktar på att bli 35. Vi behöver fler besättningspersonal och vi har ont om befälhavare. Det här innebär att de som har jour måste ha det oftare än de skulle behöva om vi var fler. Men vi har nu utbildning på gång för ett antal som blir klar besättningspersonal om ett år.
Johan Hedin har själv varit aktiv sjöräddare sedan 2010. Han har ett arbete som tillåter att han ibland rycker ut på larm. Han trivs på sjön, är tekniskt intresserad, men den starkaste drivkraften ligger i att hjälpa andra.
– Det finns en otrolig tillfredsställelse i att hjälpa någon som är i nöd. Sjöräddningen räddar liv och det känns bra att få bidra.