Piteås sista ögonläkare slutar

Den sista ögonläkaren på Piteå älvdals sjukhus slutar. Enligt Ann Nordlund har det inte varit optimalt att arbeta ensam. ”Det beror på min arbetssituation”, säger hon.

Avsked. Läkaren Ann Nordlund slutar på ögonkliniken i Piteå. "Jag kommer vara kvar i annan verksamhet inom NLL", säger hon. (Arkivbild)

Avsked. Läkaren Ann Nordlund slutar på ögonkliniken i Piteå. "Jag kommer vara kvar i annan verksamhet inom NLL", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-11-10 05:00

Förra sommaren slutade Ann Nordlunds enda läkarkollega i Piteå. Förutom att hon blev ensam kvar på ögonkliniken fick uppsägningen till följd att samtliga operationer av grå starr flyttades från Piteå till Sunderbyn.

– Det är inte bra att läkare slutar. Det har absolut inte varit min önskan att vara själv här, sade Ann Nordlund, överläkare på ögonkliniken i Piteå, till PT i mars.

Läkarminskningen innebar då att kliniken var tvungen att prioritera förstabedömningar och patienter med akuta försämringar. Ann Nordlund beskrev situationen som stressande och att patienternas återbesök kunde bli månader försenade.

– Jag anser att belastningen är för stor och det är lätt att känna sig otillräcklig, sade Ann Nordlund.

LÄS MER: Ögonpatienter får vänta på läkare

Ensamarbetet blev till slut ohållbart och för två veckor sedan meddelade Ann Nordlund att hon slutar sin tjänst. Nästa år finns ingen fast anställd ögonläkare i Piteå.

– Jag har ingen konflikt med ledningen eller så. Det är min arbetssituation som är orsaken. Jag trivs jättebra med patienterna och mina arbetskamrater på mottagningen, men jag känner att jag behöver ha kollegor, säger hon.

Som specialist på ögats främre har Ann Nordlund tagit hand om alla patienter i Piteå älvdal med glaukom, hornhinnesjukdomar och vissa inflammationer. Dessutom har hon träffat många barn och gjort bedömningar inför gråstarrsoperationer. Själv kan Ann Nordlund inte säga hur det blir för hennes patienter i framtiden.

– Det får ledningen svara på.

Enligt Gunilla Nordlander, länschef för ögonsjukvården i Norrbotten, kommer läkarbristen inte att drabba patienterna i Piteå.

– Vi kommer att rotera läkare från Sunderbyn till Piteå. Det är den skillnad som kommer att bli.

Kommer ni att anställa en ny läkare i Piteå?

– Vi kommer naturligtvis att annonsera efter läkare men om de kommer att utgå från Sunderbyn så att vi kan nyttja från jouren har jag inte bestämt än.

Det finns ingen risk att patienterna i ökad utsträckning måste åka till Sunderbyn för vård och undersökning?

– Nej, så har vi inte planerat. Vi tänker att personalen roterar till Piteå.

Enligt Gunilla Nordlander är det inga problem med att det inte finns en fast anställda läkare placerade i Piteå.

– Det är många kliniker som roterar till Piteå och vi har roterat tidigare när det bara varit en fast anställd ögonläkare. Det har fungerat bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om