Högt patienttryck hos privata tandläkarkliniker i Piteå

Tandvårdskrisen med långa köer och stor tandläkarbrist i Norrbotten har gjort att privata tandläkare i Piteå satsar för att kunna möta det ökade vårdbehovet. "Folktandvården måste förändra sig", menar privattandläkaren Ove Brunström.

Tandläkaren Ove Brunström och tandsköterskan Åsa Backman jobbar i team med patienterna. "Det är ett fantastiskt hantverksyrke och man får möta många människor", säger Brunström.

Tandläkaren Ove Brunström och tandsköterskan Åsa Backman jobbar i team med patienterna. "Det är ett fantastiskt hantverksyrke och man får möta många människor", säger Brunström.

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-02-06 18:30

Ove Brunström, ägare av Tandvårds-Teamet AB, har lång erfarenhet av yrket. Han har varit verksam tandläkare i 40 år och egenföretagare i 32. När han började jobba fanns ett överskott av tandläkare. Nu är tandläkarbristen i länet akut och han har påringningar varje dag från nya patienter som vill få hjälp med sin munhälsa.

undefined
Tandläkaren Ove Brunström och tandsköterskan Åsa Backman jobbar i team med patienterna. "Det är ett fantastiskt hantverksyrke och man får möta många människor", säger Brunström.

– Jag har kört i taket. Jag kan inte ta emot fler. Det ringer dagligen nya patienter som Folktandvården har hänvisat till mig och andra som inte hittat någon som kan ta emot dem. Vi vill i mesta möjliga mån ta emot nya kunder som behöver hjälp men vi har inte kunnat låta våra befintliga patienter stå i kö utan det måste bli ett successivt växande, säger han.

undefined
Ove Brunström tycker att grundproblemet är att det utbildas för få tandläkare. "Om det var cirka niotusen yrkesverksamma för 40 år sedan, är vi färre nu. Men vi är cirka tre miljoner fler människor idag", säger han.

Ove Brunström tycker att han har haft tur. Efter flera års sökande har han nu äntligen hittat en kollega att nyanställa. Nu har han dubblat sin kapacitet för att möta behovet. Det är inte bara Piteåbor som ringer, det är folk från hela Norrbotten. De är ofta i behov av akuta åtgärder för att någon plomb har gått sönder eller att de har tandvärk.

–Tandläkaren som jag har anställt har tidigare jobbat på Folktandvården. Han börjar hos oss om en månad och det ser jag jättemycket fram emot, säger han.

undefined
"Många patienter som inte har gått på kontroll under många år har oftast ett stort vårdbehov", säger Ove Brunström.

Han menar att patienter som inte kunnat gå på årskontroller ofta har ett stort vårdbehov.

– Vi måste lägga ner mycket tid på en sådan patient så att de kommer upp i standard. Sedan kan man underhålla med puts, polering och fluorlack. Att vi blir fler i teamet innebär att jag kan ägna mig åt lite mer avancerad tandvård och att den nya tandläkaren kommer att kunna avlasta mig. Att vi kan hjälpa varandra. Pandemin har också gjort att kötiden har förlängts, säger han.

undefined
"Under 80-talet hade var tredje 50-åring och varannan 60-åring hel- eller delprotes. Idag ser vi nästan inte det. Nu är det många nittioåringar som kvar sina tänder. Det är stor skillnad", säger Ove Brunström.

Oavsett om det gäller folktandvård eller privata tandkliniker, så är det för få tandläkare konstaterar han. 

– Folktandvården måste förändra sig. Man tappar tandläkare och kompetens och då måste man fundera på vad orsaken är. Att göra samma sak år efter år och förvänta sig ett resultat är naivt. Det är stora pensionsavgångar som har varit under de senaste åren och de fortsätter även med 50-talisterna. Folktandvården har försökt att klara sig med äldre tandläkare men det håller inte i längden.

undefined
Eva Olovsson har sin tandläkarpraktik i Munksund.

Privattandläkaren Eva Olovsson, Munksund, har också märkt av ett ökat antal patienter.

– De ringer hit för att de inte längre blir kallade av Folktandvården, säger hon.

undefined
"Först kom coronan som gjorde att många äldre bokade om sina tider men det gick ändå bra. Efter det började kön med nya patienter att växa", säger Lisa Nilsson.

Lisa Nilsson och Lisa Marklund har sin tandklinik vid Byxtorget i Piteå. De utökar också sin verksamhet.

 – Vi har nyligt anställt en tandläkare som passar oss jättebra. Hon kommer att börja så snart vi fått klart med ombyggnationerna. Vi har också köpt lägenheten intill vår verksamhet för att få mer yta. Två nya sköterskor har vi också anställt för att kunna möta behovet, säger Lisa Marklund och fortsätter:

– Det ringer patienter till oss från inlandet och hela Norrbotten. Vi har varit tvungna att neka och det gör ont när man hör att de behöver hjälp, säger Lisa Marklund.

undefined
"Det ringer nya patienter hela tiden. Jag har nästan varit fjättrad vid telefonen. Man undrar ju vad det är som gör att Folktandvården är så underbemannade och att de inte får behålla tandläkarna", säger tandsköterskan Åsa Öberg.

Tandsköterskan Åsa Öberg har haft mer än nog att göra.

– Det ringer hela tiden. Folk som har haft värk och som inte har haft någon att gå till. Jag har nästan varit fjättrad vid telefonen. Vi får hänvisningar från Folktandvården. De ska ju ta hand om de som har akuta besvär, man undrar ju vad det är som gör att de inte får behålla sina tandläkare, säger hon.

Tandläkare statistik

Statistik ur Socialstyrelsens register:

Antal legitimerade tandläkare vid utgången av 2021 i Sverige, födda 1946 eller senare: 15 138.

Antal legitimerade tandläkare vid utgången av 2021, folkbokförda idag i Norrbotten, födda 1946 eller senare. Cirka 290.

402 nya tandläkare legitimerades under 2021 i Sverige.

För två år sedan hade Sveriges Tandläkarförbund totalt 7 236 medlemmar. 

Verksamma kvinnor 3 218 och icke-yrkesverksamma 1 245.

Verksamma män 1 880 och icke- yrkesverksamma 893.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!