Piteås kommuntaxor bland landets billigaste

Norrbottenskommuner ligger i topp när det gäller låga taxor. Piteå kommun har tredje billigaste avgifterna för el, värme, avfall och vatten i landet. Men billigast av alla är Luleå.

Piteå har tredje billigaste avgifterna för el, värme, sophantering och vatten enligt Nils Holgersson-utredningen.

Piteå har tredje billigaste avgifterna för el, värme, sophantering och vatten enligt Nils Holgersson-utredningen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2012-11-05 06:00

Varje år jämför Nils Holgersson-undersökningen kostnaderna för en flerbostadsfastighet när det gäller el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp över hela landet.

Årets undersökning visar att Luleå är billigast i Sverige. Piteå kommer på tredje plats.

I Luleå är den lägsta avgiften per kvadratmeter och år 215,50 kronor och i Piteå 227,70 kronor.

Uppvärmning står för hälften av kostnaden och el för 25 procent.

- För vår del handlar det om att vi är duktiga på det vi gör och att vi har ett gott samarbete med Smurfit Kappa på fjärrvärmesidan, säger Daniel Fåhraeus, vd för Piteå energi.

Win-win
Att kunna använda överskottsvärmen från en industri istället för att själva elda exempelvis flis eller sopor som vissa kommuner gör håller nere priserna.

- Och fabriken mår bra av det, vi hjälper till att kyla ner den. Det är ett win-winkoncept.

Priserna påverkas även av hur många kunder som finns på elnätet. Enligt Fåhraeus har Luleå kommun 33 procent kortare nät per kund än vad Piteå har.

- Det är mindre meter per kund och det ser väldigt olika ut på olika ställen. Vi har mer glesbygd än vad de har.

Totalt i länet har kostnaderna minskat med 1,5 procent från förra året. Enligt undersökningen beror detta enbart på kraftigt minskade elhandelspriser.

Kalix dyrast
Dyrast i länet är Kalix kommun med 340,60 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär att den som bor i en trea i Kalix betalar 1890 kronor i månaden för el, värme, avfall och vatten medan den som har en trerummare i Luleå betalar 1 200 kronor. En skillnad på 57 procent.

I Nils Holgersson-undersökningen förklaras skillnaderna mellan kommunernas taxor med att det rör sig om verksamheter med bristande konkurrens.

FAKTA Undersökningen

I Nils Holgersson-undersökningen "flyttas" en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs.

Bakom undersökningen står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om