Piteås jätteorgel är till salu

Som en del i ett ekonomiskt stålbad vill Luleå tekniska universitet sälja Orgel Acusticum i Piteå – ett instrument värt en bra bit över 25 miljoner kronor.– För oss har orgeln blivit en ekonomisk belastning, säger rektor Johan Sterte.

”Det vore bara positivt med ett breddat delägarskap”, säger konserthuschef Roger Norén.

”Det vore bara positivt med ett breddat delägarskap”, säger konserthuschef Roger Norén.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-08-19 18:50

Allt handlar om att få en svajig ekonomi i balans. På tre år har universitetets institution för konst, kommunikation och lärande – med betydande uppdrag i Piteå – tappat totalt 500 helårsstudenter vilket motsvarar 30 miljoner kronor i minskade grundutbildningsintäkter.

Ytterligare organisatoriska motigheter har spätt på den ekonomiska obalansen vilket redan tvingat fram ett batteri av åtgärder för att hejda pengaspillet.

Men justeringarna har inte varit tillräckliga.

Avrapportering

I november i fjol tillsatte därför rektor Johan Sterte en grupp nyckelpersoner med uppgift att identifiera, föreslå och genomföra än fler åtgärder för att bringa ordning på institutionens ekonomi.

I dagarna presenterades resultatet, ett omfattande utkast kallat "Avrapportering", där område efter område nagelfarits under lupp.

Ett av dessa områden har gällt Orgel Acusticum, den instrumentella jättepjäsen i Piteå som ägs av Luleå tekniska universitet.

Söker köpare

Problembilden rörande orgeln handlar om att den inte kan finansieras av grundutbildningsintäkter, noteras det i LTU-rapporten.

"Instrumentet kan heller inte nyttjas på ett optimalt sätt eftersom orgeln är placerad i lokaler som inte tillhör LTU", står det skrivet.

Ett projekt har därför initierats för att vässa nyttjandegraden under institutionens mantel. Dessutom pågår spaning för att hitta "extern finansiering". Krasst handlar det om att finna en eller flera intressenter villiga att köpa instrumentet.

Ekonomisk belastning

"Om nollintaget för kyrkomusiker kvarstår och om någon alternativ utbildning inte kan åstadkommas bör instrumentet övergå i annan ägo eller förvaltning", står det formulerat i den rapport som godkänts av rektor Johan Sterte.

– För oss har orgeln utvecklats till en ekonomisk belastning och inte blivit den nytta i verksamheten som vi inledningsvis hade hoppats på. Går det inte att få avkastning på investeringen måste vi söka alternativa lösningar, säger rektor Sterte.

"Positiv breddning"

Det är dock knappast görligt att flytta jätteorgeln, och om nya ägare rekryteras lär de få se sin klenod förbli kvar på plats i Studio Acusticum.

Konserthuschef Roger Norén känner till universitetets intentioner och har inga erindringar mot upplägget.

– Det vore bara positivt med ett breddat delägarskap. Det kan ju också bana väg för att utveckla orgeln utifrån vad som var tänkt när den började byggas, säger han.

Norén syftar då på den ännu inte fullbordade tekniken med att göra orgeln och salen tillgänglig över internet-länk för musiker var helst i världen. Den initiala visionen talade även om satsningar på ljusdesign direkt kopplat till orgeln för att ytterligare krydda musikupplevelsen.

Lokalfrågan utredd

"Avrapporteringen" rör även institutionernas lokaler, och inte minst de i Piteå.

– Vi kan konstatera att lokalkostnaden i Piteå är mycket högre per anställd jämfört med LTU:s alla andra institutioner, trots att kostnaden per kvadratmeter är lägre i Piteå, säger rektor Johan Sterte.

Rapporten fastslår:

"Behovet av lokaler har inte anpassats till de förändringar som framförallt skett inom musikutbildningen. Vid universitetsområdet i Piteå finns en överkonsumtion av lokaler och därmed är nyttjandegraden i vissa stycken mycket låg."

En minskning av lokalytorna förespråkas därför:

"För att kunna minska lokalytorna måste gällande avtal för lokaler i Piteå sägas upp före 30 september 2015", framgår det av rapporten.

Orgel Acusticum

Bygget av Scandinaviens största orgel påbörjades 2009 för att pågå under drygt tre år.

Pjäsen började byggas i bitar i tyska Marburg för att monteras ihop i Studio Acusticum.

Orgeln är tio meter bred, 9,5 meter hög och rymmer 9 000 pipor fördelat på 140 stämmor.

De största piporna är tio meter höga, de minsta små som en lillfingernagel.

Orgeln har kostat över 25 miljoner kronor och finansierats av bland annat Kempestiftelsen som pytsat in tio miljoner kronor. Institutionen har bidragit med fem miljoner medan landstinget, länsstyrelsen, Piteå kommun, Sparbanken Nord och några till bidragit med resten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om