Piteås historia inspirerade till ljusstake

För 50 år sedan invigdes den första ljusbäraren i Uppsala domkyrka. Sara och Lars Häggbom från Storfors har designat det senaste tillskottet av ljusbärare som finns i Piteå kyrka. "Vi inspirerades av Piteås historia", säger de.

Foto: Carolina Bengtsson

PITEÅ2018-04-17 18:30

Sara Häggbom hade precis varit på en stadsvandring om det gamla Piteå, när beställningen från Piteå församling kom. Hon inspirerades av den bild som målades upp för henne av Sundsgatan som var en kanal och när båtarna lade till vid kyrkan. Hennes man Lars Häggbom har hjälpt till med utformningen.

– Vi landade till slut i att vi ville använda skeppets eller båtens form. För mig var formen och linjerna viktiga. Jag ville komma åt en enkelhet som lyfte fram det viktigaste, nämligen ljusen, säger Sara.

Ljusbäraren är en större ljusstake där man kan tända ljus.– För många människor betyder det mycket att få tända ett ljus, för sig själv eller för någon annan, inte minst när det är något svårt som hänt i livet. Det blir som en ordlös bön när orden inte räcker till, en symbol för att ljuset trots allt är starkare än mörkret, säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.

Samma år som Martin Luther King sköts till döds, 1968, skulle han ha kommit till Uppsala och hållit ett tal på en stor gudstjänst för kyrkornas världsråd. I samband med hans död skapade författaren och tidigare biskop i Linköpings stift, Martin Lönnebo, ihop med en konstnär det som idag är känt som ljusbäraren. När den tv-sända gudstjänsten sedan hölls invigdes ljusstaken och är sedan dess ett standardinslag i Sveriges kyrkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!