Piteås fastighetsbolag om hyreshöjningen: "Känns sådär"

Hyreshöjningen för privata hyresrätter blev väsentligen lägre än Fastighetsägarna Mittnord yrkat på. I Piteå ser Rawi och Lindbäcks utmaningar när kostnaderna stiger.

Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks fastigheter, hade önskat en större höjning av hyrorna i Piteå. (Arkivbild)

Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks fastigheter, hade önskat en större höjning av hyrorna i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-07-06 21:00

Den aviserade hyreshöjningen på 4,3 procent för privatägda hyresrätter i Piteå är väsentligen lägre än de 10,25 procent som Fastighetsägarna yrkat på. Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks Fastigheter, är besviken på utfallet.

– Utfallet känns sådär. Vi hade önskat högre höjningar. El, varmvatten, byggnadsmaterial och räntor har blivit dyrare. Det påverkar oss. Samtidigt ska ju höjningarna vara humana för dem som bor i våra fastigheter.

Då kostnaderna ökar snabbare än hyran ser Hans Lindbäck en risk för att underhållet av bolagets fastigheter kan drabbas.

– Frågan är ju om vi kan hålla samma underhåll som vi gjort tidigare. Vi måste titta på det här på sikt. För ett enskilt år spelar det mindre roll, men blir det kontinuerligt kommer det att påverka oss, säger han.

Höjningen sker retroaktivt från 1 april och Hans Lindbäck tycker det är beklagligt att förhandlingarna dragit ut så länge på tiden.

– Det är inte bra för oss och inte för hyresgästerna. Det blir en retroaktiv höjning. Det hade varit bra om förhandlingarna startat tidigare, säger han.

Rawis vd Björn Wiksten delar Hans Lindbäcks bild och säger att kostnaderna nu ökar snabbare än intäkterna.

– Hyreshöjningen blir lägre än prisökningarna i samhället i övrigt och de blir väldigt mycket lägre än prishöjningar på värme, el och räntor, det vill säga våra kostnader. Men vi accepterar skiljemannens beslut och det ligger i linje med hur det ser ut på andra orter. Vi har också en förståelse för att den här höjningen kan bli kännbar för flera av våra hyresgäster när andra kostnader också ökar, säger han.

Liksom Hans Lindbäck ser Björn Wiksten en risk för att renoveringar och fastighetsunderhåll får stå tillbaka om utvecklingen håller i sig över tid.

– Det får påverkan på vår långsiktiga förmåga att ta hand om våra fastigheter på ett bra sätt. När kostnaderna ökar mycket mer än intäkterna så finns det mindre resurser till att göra förbättringar och utföra underhåll.

Parterna har stått långt från varandra och förhandlingarna fick till slut avgöras av en skiljeman. Björn Wiksten understryker att fastighetsbolagen yrkat på en höjning i linje med de modeller som redan finns för att beräkna hyreshöjningar.

– Vårt yrkande grundar sig på en central överenskommelse som tecknades förra året kring hur man ska beräkna hur mycket hyrorna bör stiga baserat på olika faktorer. Vi anser fortfarande att yrkandet var skäligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!