Sedan mitten av september har förhandlingarna mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) och Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) legat på is. Skao vill införa "årsarbetstid" för till exempel präster. Arbetsgivaren menar ett det ger flexibilitet och större kontroll för de anställda att planera sin tid. Merarbete under en dag kan kompenseras genom ledig tid vid ett senare tillfälle.
KyrkA vill istället behålla det gamla avtalet. Det innebär att präster, som inte gör skillnad på röda dagar eller storhelger när det gäller att planera sin arbetstid, ska behålla rätten till 15 fridagar – lediga dagar – under en cykel på 28 år. Varje vecka jobbar präster som regel 40 timmar, liksom de flesta andra som jobbar heltid. Men för de storhelger och vanliga helger som präster kan åläggas att arbeta, kompenseras yrkesgruppen med fridagarna.
– Jag tycker det är bra som det är nu. Jag tror det blir sämre med årsarbetstid. Många här värnar om sina fridagar och tycker att det är bra, säger Peter Werner, församlingspedagog i Piteå församling och facklig förtroendeman för Kyrkans akademikerförbund i Luleå stift.
Finns det risk för strejk?
– Man ska inte vara orolig. Det är ingen här som vill strejka. Jag tror att båda parter jobbar för att det inte ska bli strejk, säger Werner om trätan på central nivå.
Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling, tycker också att det nuvarande arbetstidsavtalet fungerar mycket bra.
– Tillgängligheten löser vi i form av beredskap och jour. Händer något oförutsett under en månad, ska övertiden godkännas av närmaste chef. Vi har jobbat aktivt med att reglera "övertidsbanken", säger Björk.
En annan stötesten är årets löneökning. Skao och KyrkA har sedan i våras förlängt det gamla avtalet, som gäller tills vidare. Men där står inget om hur mycket lönen eventuellt ska höjas i år. Peter Werner tycker att det så kallade märket på 2,2 procent ska gälla, något som övriga fackförbund inom kyrkan redan enats om.
Mats Björk säger till Piteå-Tidningen att man på lokal nivå väntar med förhandlingarna till november. Förhoppningsvis har parterna på central nivå då kommit överens.
– Och finns det ingen lösning innan dess, då blir det en förhandling fast utan siffror, säger Björk.