I början av 1800-talet fick en skotsk kyrkoherde vid namn Henry Duncan en idé som skulle påverka den europeiska bankvärlden. Han tog initiativet till en sparbank som var avsedd för alla. Banken grundades 1810 i Ruthwell, södra Skottland.
– Tanken var att vem som helst, när som helst skulle kunna sätta in vilket belopp som helst på banken. Fram till 1810 hade bankerna i Storbritannien endast varit till för rika människor, men nu skulle alla kunna spara. Man försökte helt enkelt främja sparandet för gemene man, säger Gunnar Eikeland, VD på Sparbanken nord i Piteå.
Fenomenet uppmärksammades av omvärlden och nådde Sverige inom några år. Köpmän, landshövdingar med flera stöttade den nya idén. Mellan 1820 och 1830 inrättades ett 20-tal sparbanker i landet, varav den första i Göteborg. Så småningom nådde konceptet Piteå som vid tidpunkten fortfarande var residensstad i Norrbotten.
– Hushållssällskapet i Piteå fångade upp sparbankskonceptet. De ville att vanligt folk skulle kunna sätta in och spara. De sköt därför till 20 000 kronor som startkapital, säger Gunnar Eikeland.
Den tredje april 1852 slog Norrbottens läns sparbank, sedermera Sparbanken nord, upp portarna i Rådhuset, vilket gör det till det äldsta företaget i Piteå som fortfarande har sin verksamhet igång. Den första dagen banken höll öppet satte 131 personer in sammanlagt 828 riksdaler på banken. Varje insättning bokfördes med prydlig skrivstil i loggboken som finns bevarad i en glasmonter på Sparbanken nord.
Till en början fick endast privatpersoner nyttja banken, som hade öppet lördagar mellan klockan 15.00 och 17.00. Dagliga öppettider skulle inte införlivas förrän 1934. Banken, som så småningom bytte namn till Piteå sparbank, fick en egen lokal på Norrmalm 1883. Där huserade den i drygt 50 år innan den flyttade in i lokalen i korsningen Storgatan och Aronsgatan. Den växte så småningom ur lokalerna och 1982 bar det av tvärs över gatan till sin nuvarande plats på Storgatan 43.
Under 1900-talet och början av 2000-talet har banken genomgått stora förändringar och förvärv. Namnbytet till Sparbanken nord skedde vid millennieskiftet då banken sträckte sig mot Jokkmokk och Gällivare.
I dag, efter en 169 år lång historia, finns Sparbanken i tio kommuner i Norrbotten och affärsidén är densamma, berättar Gunnar Eikeland.
– Vi har en affärsidé som vilar på sunda tankar och den har visat sig vara hållbar. Företagskultur och värderingar är grunden för ett stort samhällsengagemang. Det må ha sett olika ut under årens lopp och verksamheten har utvecklats, men samhällsengagemanget har alltid funnits där. Vårt syfte är att utveckla den plats vi är på och stötta kultur och näringsliv, vilket i sin tur påverkar oss positivt. Det är som ett cirkulärt system, säger han och får medhåll av marknadschefen Anna Boström.
– Tillsammans med våra kunder vill vi få Piteå och andra orter här uppe att växa och bli ännu bättre, säger hon.
Anders Lundkvist (s), vice ordförande i kommunstyrelsen i Piteå, anser att sparbankskonceptet har haft en betydande roll för Piteå.
– Banken har en förankring i lokalsamhället, vilket spelar en stor roll utöver ren bankverksamhet. Den moderna Sparbanken nord tar ett enormt stort samhällsansvar, vilket skiljer den från en traditionell affärsbank, säger han.