Piteåpolitikerna vill ha jämställda listor

Många av de politiska partierna i Piteå utgår från någon form av jämställdhetspolicy när de sätter sina listor till kommunvalet. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna går efter devisen "varannan damernas".

Självklarhet. "För Socialdemokraterna är det en självklarhet med varvade listor", säger Elisabeth Lindberg, partiombudsman. (Arkivbild)

Självklarhet. "För Socialdemokraterna är det en självklarhet med varvade listor", säger Elisabeth Lindberg, partiombudsman. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-02-19 05:00

– På 90-talet tog man beslut på en kongress att det ska vara varvade listor med varannan damernas, eller herrarnas. Har man inte varvade listor så finns det en tendens till att kvinnorna inte hamnar på valbar plats, säger Elisabeth Lindberg, ombudsman för Socialdemokraterna i Piteå.

Även bland Kristdemokraterna är målsättningen att listorna ska vara varvade.

– Vi har varannan damernas och varannan herrarnas. Det är för jämställdheten. Annars blir det ingen ordning, säger Helen Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige.

Ibland blir det dock avsteg från policyn.

– Förra valet hade vi faktiskt två kvinnor i toppen. Men nu har vi varannan, enligt valberedningens förslag. Och vår målsättning är att det ska vara så, säger hon.

Liberalerna siktar också på varannan damernas-principen.

– Nu är det så lite damer som är intresserade, men vi försöker hålla varannan damernas. Vi har fem damer som är intresserade, de kommer vara med. Men sen kommer det vara lite skralt. säger Ulf Lindström, ordförande för Liberalerna i Piteå.

Vänsterpartiet prioriterar kvinnliga namn på listan extra mycket.

– Vi har ett beslut i stadgarna att minst hälften ska vara kvinnor, men inte nödvändigtvis varannan. På förra listan var det två kvinnor i topp, sen var det en man och sen var det varannan. Det är medlemmarna som avgör, säger Brith Fäldt ordförande för Vänsterpartiet i Piteå.

Centerpartiet har beslutat om en arbetsordning som reglerar att nomineringskommittén tar hänsyn till jämställdhet, mångfald och ålder.

– Egentligen har vi inte uttalat att det ska vara exakt varannan, men det ska vara jämställt. Nu har vi varit mycket kvinnor, men det är ingen som tyckt att det varit ett problem. Jag ser fram emot att vi ska få in lite fler män på vår lista, säger Majvor Sjölund, gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

Även Skol- och landsbygdspartiet har en uttalad målsättning om jämställda listor.

– Det har vi absolut. Vi vill gärna ha fifty fifty, säger Petra Fojtikova (SLP), ersättare i kommunfullmäktige.

Av de partier som PT pratat med är det endast Sverigedemokraterna som inte tar hänsyn till jämställdhetsaspekten på kommunlistan.

– Nej, vi kvoterar inte. Vi utgår från folks kunskaper och inte kön, säger Elin Håkansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Piteå

PT har sökt representanter för Moderaterna, Miljöpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti i Piteå.

I fullmäktige

Nedan redovisas antalet mandat fördelat på män och kvinnor som är ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna

22 mandat, 10 kvinnor, 12 män

Vänsterpartiet

5 mandat, 3 kvinnor, 3 män

Norrbottens sjukvårdsparti

3 mandat, 1 kvinna, 2 män

Centerpartiet

6 mandat, 3 kvinnor, 3 män

Liberalerna

2 mandat, 1 kvinna, 1 man

Kristdemokraterna

2 mandat, 2 kvinnor

Moderaterna

5 mandat, 1 kvinna, 4 män

Miljöpartiet

3 mandat, 2 kvinnor, 1 man

Sverigedemokraterna

3 mandat, 1 kvinna, 2 män

Skol- och landsbygdspartiet

1 mandat, 1 man

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!