Piteåpolitiker tror på ny regering efter talmansrundor

Piteås politiker tror att talmansrundorna kommer att resultera i en ny regering och att det inte blir extraval i höst. "Jag tror Löfven har ett ess i rockärmen", säger Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna.

De politiker i Piteå som PT tillfrågat tror inte att det det blir ett extraval i höst men Håkan Johansson (M) och Magnus Häggblad välkomnar ett sådant.

De politiker i Piteå som PT tillfrågat tror inte att det det blir ett extraval i höst men Håkan Johansson (M) och Magnus Häggblad välkomnar ett sådant.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-06-28 18:00

På måndagen meddelade Stefan Löfven att han avgår som statsminister. Detta som ett resultat av förra veckans misstroendeomröstning i riksdagen. Nu inleds så kallade talmansrundor där talmannen Andreas Norlén har fyra chanser på sig att få ihop en regering. Om det misslyckas står Sverige inför ett extraval i höst.

PT ringde till några av Piteås lokalpolitiker och ställde två frågor:

Vad blir resultatet av talmansrundorna? 

Hur tänker du kring ett extraval?

undefined
Helena Stenberg (S) kommunalråd i Piteå tror att talmansrundorna kommer att resultera i en ny regering med stöd av riksdagen. (Arkivbild)

Helena Stenberg (S) kommunalråd i Piteå:

– Jag hoppas att talmansrundorna innebär att vi får en regering med stöd av riksdagen. Då det gäller hur den ska se ut så tänker jag att vi har ett januariavtal och jag hoppas att vi kan diskutera utifrån det.

– Om det blir ett extraval kommer partiet att stå redo. Sedan är jag inte säker på att väljarna tycker det är så bra med ett val ett år innan det ordinarie valet, säger Helena Stenberg.

undefined
Håkan Johansson (M) tror att Stefan Löfven har ett ess i rockärmen inför talmansrundorna. (Arkivbild)

Håkan Johansson (M) gruppledare för Moderaterna:

– Jag tror faktiskt att Löfven har ett ess i rockärmen och har gjort en uppgörelse med Centern och Vänsterpartiet om att bilda regering.

– Det bästa vore om det blev ett extraval, då får folket säga sitt. Det vore det mest demokratiska även om det är besvärligt, säger Håkan Johansson.

undefined
Maria Holmquist (V) tycker att S, V och C ska komma överens i talmansrundorna och bilda regering. (Arkivbild)

Maria Holmquist (V) gruppledare för Vänsterpartiet:

– Ja, den som ändå hade haft en spåkula... Jag har tänkt mycket kring det här och räknat mandat hit och dit. Jag tycker att S, V och C ska ta och komma överens.

– Det blir ett högt spel för de mindre partierna som L och MP. Vid ett extraval tror jag att det rödgröna blocket skulle bli större, säger Maria Holmquist.

undefined
Majvor Sjölund (C) tror på en regeringslösning bland mittpartierna. (Arkivbild)

Majvor Sjölund (C) gruppledare för Centerpartiet:

– Egentligen har jag inget svar på frågan men jag hoppas att det blir en lösning mellan mittpartierna. Vi i Centern kan tänka oss lösningar med alla partier utom ytterkantspartierna V och SD.

– Blir det ett extraval är vi laddade och redo. Jag har dock svårt att se vem som skulle tjäna på det, inte landet i alla fall, säger Majvor Sjölund.

undefined
Mats Dahlberg (MP) tror att det skulle bli ett lågt valdeltagande vid ett eventuellt extraval. (Arkivbild)

Mats Dahlberg (MP) gruppledare för Miljöpartiet:

– Till slut måste någon sträcka sig till att säga ja till något och jag tror det kan bli samma regeringskonstellation som vi har haft fram till nu.

– Jag tror det skulle bli lågt valdeltagande och därmed ett slumpmässigt resultat. Det skulle inte blir bra ur en demokratisk synvinkel, säger Mats Dahlberg.

undefined
Helén Lindbäck (Kd) kommer att stå redo om det blir ett extraval. (Arkivbild)

Helén Lindbäck (KD) gruppledare för Kristdemokraterna:

– Jag tror att Stefan Löfven sitter kvar och att Socialdemokraterna får stöd av V, C och MP.

– Jag hoppas innerligt att det inte blir ett extraval. Vi har dessutom ett kyrkoval på gång och bara ett år till ordinarie val, säger Helén Lindbäck.

undefined
Ulf Lindström (L) tror på en regeringslösning under talmansrundorna men har ingen aning om hur den skulle kunna se ut. (Arkivbild)

Ulf Lindström (L) gruppledare för Liberalerna:

– Jag tror man kommer att hitta en lösning men jag har ingen aning om vad den består av.

– Blir det ett extraval får man ta det som det är. Det blir en sista utväg när man prövat allt annat, säger Ulf Lindström.

undefined
Magnus Häggblad (SD) välkomnar ett extraval. (Arkivbild)

Magnus Häggblad (SD) gruppledare för Sverigedemokraterna:

– Det blir väldigt svårt att gissa utfallet. Att jag som Sverigedemokrat kommer att ha en besk odemokratisk smak i munnen när klubban faller är troligt.

– Ett extraval är välkommet. Vi känner att vår politik ligger mer och mer i samklang med svenska folkets. Vi står väl rustade för både extraval och kyrkoval, säger Magnus Häggblad.

Talmansrunda

Om den sittande statsministern avgår eller förlorar en statsministeromröstning efter ett val ska talmannen lägga fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen. Innan talmannen lägger fram ett sådant förslag ska han samråda med företrädare för riksdagens partigrupper, i praktiken är det oftast partiledarna. Det innebär att talmannen diskuterar med partiföreträdarna i tur och ordning, samtal som ofta kallas för "talmansrundor".

Källa: Sveriges riksdag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!