Det handlar om ett flermiljonersbygge, ett snart färdigbyggt fritidshus med ett likaledes nytt garage och bastu på en sjötomt i ett av de mera attraktiva områdena i Piteå.
Problemet är bygglovet, som tillkommit på felaktiga grunder.
Och felet ligger inte hos den familj som låtit bygga fastigheterna.
Missen är istället byggnämndens, eller snarare en enskild tjänsteman som hanterade bygglovet på så kallad delegation (egen beslutsrätt).
Glömdes bort
Fallet går tillbaka till oktober 2001 då bygglovsansökan skickades in till byggnämnden i Piteå.Ärendet lades ut på en enskild tjänsteman och denne vände sig, som brukligt är, med förfrågningar om eventuella yttranden till grannarna i området.
Två grannar kontaktades - utan att ha erinringar.
Men en tredje grannfamilj glömdes bort. De fick aldrig någon förfrågan, och anser att de saknat möjlighet att yttra sig i ärendet.
I maj 2002 fick ändå den sökande familjen "ja" på sin bygglovsansökan. Efter rivning av några äldre byggnader på samma tomt satte man igång att bygga nytt.
Överklagan
I dag, drygt fyra år senare, när bastun är färdig och garaget är byggt och fritidshuset står näst intill klart för inflyttning - då har grannen fattat pennan och överklagat bygglovet till länsstyrelsen.Grannen konstaterar att ingen som helst samråd eller kommunikation ägt rum, varken från byggnämnden eller från den sökandens sida.
Det två våningar höga fritidshuset mäter 7,5 meter och försämrar utsikten kraftigt, enligt den klagande parten.
En utredning visar att fritidshuset placerats 40 centimeter närmare stranden än vad bygglovet beviljat. För bastun handlar det om nio centimeter.
Formellt fel
Överklagan har nu nagelfarits av länsstyrelsen.Myndigheten köper klagomålen, ger handläggningen i Piteå bakläxa, upphäver gällande bygglov och kräver ny prövning.
Trots att miljonbygget sjunger på sluttampen råder nu byggstopp, i avvaktan en ny prövning i nämnden.
- Det är bara erkänna att ett formellt fel blivit begånget. Missen ligger på det mänskliga planet, eftersom inte alla intillboende kontaktats. Det är beklagligt, säger miljö- och byggchef Ulf Hedman.
- Å andra sidan borde arbetena på tomten inte ha passerat obemärkt för grannen eftersom de pågått under flera år, konstaterar han.
Länsrätten nästa
Hedman vill inte föregripa överprövningens utfall.- Det är inte helt osannolikt att bygglov kan beviljas igen eftersom det redan gjorts en gång, säger han.
Om någondera part är missnöjd med ett kommande beslut, oavsett utfall, kan ärendet föras vidare till länsrätten.