Länsstyrelsen hade vid en granskning upptäckt att allt inte stod rätt till med de ansökningar som kommit in beträffande pengar inom Mål 1-programmet och de redovisningar som senare följde.
- Det handlar totalt om närmare 2 000 ärenden bara här i Norrbotten, säger Torbjörn Berglund, enhetschef vid länsstyrelsen.
I granskningen framgick att ett konsultföretag från Piteå spelat en huvudroll när det gällde ansökningar för medel ur växtkraftprogrammet som ligger inom Mål 1.
Länsstyrelsen uppfattade att det fanns ett tydligt mönster i både ansökningsförfarande och redovisning. I ett flertal av fallen återfanns också konsultföretaget från Piteå.
Analyser
I växtkraftprogrammet fanns stödåtgärder som riktade sig direkt till enskilda företag eller arbetsplatser och organisationer. Vid granskningen har det visat sig att det i många fall handlat om analyser av kompetensutvecklingsbehov hos anställda eller genomförande av efterföljande utbildningar.Piteåkonsulten är den som både sålt in iden om växtkraftstödet hos de berörda företagen och genomfört analyserna.
Förutom att EU-medel kvitterats ut, anser länsstyrelsens granskare att redovisningarna hur pengarna använts varit bristfälliga. I vissa fall uppfattas inte heller redovisningarna ha varit relevanta.
Bland annat sägs att den tid som redovisats inte stämt överens med verkligheten.
När länsstyrelsens tjänstemän fattade sina misstankar skickades brev om återbetalningskrav ut till ett antal företag runt om i Norrbotten.
Av närmare 2 000 ärenden om kompetensutveckling som behandlades, påträffades avvikelser i ett hundratal fall. Av dessa har 40-talet redovisningar granskats mer ingående.
I ett antal fall har det resulterat i krav om återbetalning.
Närmare 20 ärenden
Men hela granskningen har kommit längre än så.Det finns i dagsläget närmare 20 ärenden hos ekobrottsmyndigheten.
- Det är inte vår sak att bedöma det brottsliga, men i de fall där vi påträffat avvikelser har vi antingen krävt återbetalning eller lämnat det vidare för rättslig prövning, säger Torbjörn Berglund.
Vid ekobrottsmyndigheten är ansvariga förtegna, men bekräftar att förundersökning pågår. Där utesluts inte heller att åtal kan komma att väckas mot konsultföretaget.
Vid länsstyrelsen säger Torbjörn Berglund att det kan bli frågan om fler anmälningar.
- Vår fortsatta granskning ger ett mönster som inte utesluter det, säger han.