Piteåföretaget andas ut efter Cementadomen

I veckan har mark- och miljödomstolen beslutat om att fortsatt låta Cementa bryta kalk på Gotland i fyra år till. Frågan om stenbrottets miljöpåverkan gjorde att företaget togs till domstol. Det ha nu beslutats att cementproduktionen har ett större allmänintresse och ska få fortsätta.

"Jag är så gruvligt glad att kunna försäkra våra 130 anställda att de fortsatt kommer ha ett jobb att gå till," säger Fredrik Kristiansson. (Arkivbild)

"Jag är så gruvligt glad att kunna försäkra våra 130 anställda att de fortsatt kommer ha ett jobb att gå till," säger Fredrik Kristiansson. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-12-14 20:00

"En trygghet och en framtidstro," så säger Prefabmästarnas vd, Fredrik Kristiansson, så fort domen om kalkbrytningen på Gotland nämns. Hans företag är helt beroende av cement för att vara verksamt.

– Jag är så gruvligt glad att kunna försäkra våra 130 anställda att de fortsatt kommer ha ett jobb att gå till. Vi kan äntligen andas ut, slaget är vunnet men ännu inte kriget, säger han.

Det han syftar på är att domen kan överklagas fram till tredje januari.

– Det är bra att man kan överklaga beslutet, vi lever i ett rättssamhälle, men jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte får fyra år till. Det är en lång tid, men det finns ändå en oro för hur det kommer att bli sen, säger han.

Under de kommande fyra åren uppger Cementa att de kommer att ansöka om ett tillstånd som gäller 20–30 år.

– När Sverige är helt självförsörjande på cement, då kommer jag att kunna andas ut. Det här handlar inte om Cementa eller Prefab, det handlar om Sverige och om vårt sätt att leva, säger Fredrik Kristiansson.

Han menar att det finns flera risker med att vara beroende av andra länder för resurser.

– Mineralerna finns redan här, det är klart vi ska använda dem. Får vi 20 år så kommer vi att framställa klimatneutral betong. Jag vägrar att se vårt land beroende av cement från exempelvis Ryssland, säger han.

Fredrik Kristiansson berättar att de tittade på andra möjligheter att fortsätta sin verksamhet under tiden innan domen kom.

– Vi visste inte hur det skulle bli så vi hade både en plan b plan c och en plan d för att kunna fortsätta. Det är skönt att det inte behövde komma till det. Vi behöver att produktionen ska stanna i Sverige, säger han.

Domstolen har beslutat om att ge Cementa undantag för miljökvalitetsnormer då verksamheten har ett större allmänintresse.

– Jag tycker det är bra att vi har en tuff miljölagstiftning det är därför vi kan göra världens bästa betong här. Alla pratar om att vi ska göra allting bättre i Sverige och nå alla klimatmål, men så ryggar man tillbaka när det kommer till att göra bra cement här. Jag hoppas att vi kan fortsätta att verka här; inte i fyra år eller 20 eller 30, utan i 100 år framåt i tiden, säger Fredrik Kristiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!