Oliver Notelid och Lukas Lundmark går båda tredje året på Strömbackaskolans teknikprogram. Som individuellt val valde de att starta och driva ett UF-företag.
Efter en hel del brainstormande landade det i att skapa och låta tillverka ett brädspel och trots lärarens varningar om att det skulle bli väldigt mycket jobb satte de igång med att ta fram Pitepol.
Spelet bygger till stor del på klassiska Monopol men har Piteåföretag på spelplanen istället för gator. De fyra tågstationerna är utbytta mot kommunala bolag och istället för att bygga hus och hotell på gator investerar man i företagen.
För att få ihop pengar till att trycka upp spelen kontaktade de en stor mängd företag som fick vara med i spelet mot en sponsorpeng. Det slutade med att 26 Piteåföretag nu pryder spelplanen där mitten består av en karta över Piteå.
Spelpjäserna som är i form av olika figurer har de tillverkat själva på skolans laserskärare och regelbok, pengar och kort har de tryckt upp hos ett Piteåföretag.
När allt var bestämt gjorde de en beställning på 300 kartonger och lika många spelplaner på nätet hos ett företag som specialiserat sig på brädspel. En beställning som kunde ha blivit en riktigt dyrköpt historia när de amerikanska tullarna trädde i kraft och de inte visste i vilket land lådorna och spelplanerna skulle tillverkas.
– Det blev som en skräckupplevelse. Är det i USA vi trycker då kommer det aldrig att gå, det skulle ha blivit för dyrt, säger Oliver Notelid, som ett tag hade hjärtat i halsgropen.
Det visade sig dock att tillverkningen sker i ett annat land och grabbarna kunde andas ut.
Nu ligger spelen på hög hemma hos entreprenörerna och under tisdagen såldes spelen på Ica Kvantum. Men de flesta av de 300 spelen är redan sålda eller bokade.
Mycket lutar åt att alla spelen kommer att säljas och det är bestämt att halva vinsten kommer att skänkas till Lilla hjärtat.
Varför just till Lilla hjärtat?
– Det var något vi bestämde tidigt i projektet. Vi ville ge något tillbaka till Piteå och Lilla hjärtat gör mycket bra för barn och barnfamiljer och det kändes självklart att det skulle gå till dem, säger Oliver Notelid.
Om en månad ska UF-företaget avvecklas men tankar finns på att starta ett riktigt företag och fortsätta tillverka och sälja spel.
– Finns det bara tillräckligt stort intresse så kan det bli så, säger Lukas Lundmark.