Hösten 2008 började Svevind bygga egna vindkraftverk. Dragaliden var det första projektet – sedan Gabrielsberget med upp till 40 turbiner. I Samband med att Gabrielsberget AB bildades startade Svevind dotterbolaget Svevind Solutions som skulle ta hand om driften. I december i fjol köptes företaget upp av den tidigare vd:n Per Olofsson, som blev ny majoritetsägare, samt minoritetsägaren Pär Dunder tog över som vd i det nya bolaget W3 energy.
– Nu är vi en fri aktör på marknaden. Vi kan gå till vem som helst och erbjuda drift och underhåll, säger Dick Svanberg, kommersiell chef vid W3 energy.
Ett av bolagets första stora uppdrag blev General elecrics, GE, vindkraftpark med 179 turbiner i den första etappen. Europas just nu största markbaserade vindkraftpark.
– Vi har varit med under hela byggresan, så i takt med att det har kommit upp ett verk har man kopplat upp det på elnätet och börjat sälja el trots att alla verk inte var byggda, säger Dick Svanberg.
Han förklarar att GE skruvar – och W3 koordinerar.
– Vi sitter och har dialog med dem och om de säger att de ska skruva i ett kraftverk i morgon klockan 12.00 så går vi in och kollar om det är okej. Vi har koll hur mycket det blåser och så. Vi koordinerar även att alla vägar är okej, att skyltarna är på plats, att snöröjningen är gjord.
Han beskriver W3 som spindeln i nätet i hela Markbygden.
– Blir det förändringar i produktionen säkerställer vi att det rapporteras till de som handlar med el. Går produktionen ner måste vi rapportera att det kan påverka elpriserna till det danska företaget som handlar. Allt det här är föremål för insiderhandel, så man får inte missa om det blir bortfall eller händer något.
I slutet av juni hade man en incident som ledde till att halva parken slogs ut.
– Det var en generator som pajade. Då är alla inblandade direkt och vi sitter och koordinerar hela den biten. Blir det ett försäkringsärende koordinerar vi det. Den dagen hade vi 70 samtal bara runt det. Vi är hela tiden spindeln i nätet.
Bolaget bildades som Svevind Solutions i Umeå, men nu finns all W3 energys operativa verksamhet i Piteå. Man sköter även bokföring åt ägarbolag i Markbygden.
– Det är ganska komplicerade bolag, så man kan säga att i Umeå är vi som en revisionsbyrå som är helt specialiserad på vindkraft. Vi är ägarens förlängda arm när det kommer till driften.
Man tar även fram beslutsunderlag till styrelsen.
– Vi är en neutral part som inte talar i någon annan än ägarens intressen. Vi är det även på lång sikt. Vi har långa kontrakt och är kvar med den här verksamheten. Det är ett resultat av att man har byggt i Piteå. Direkt effekt av att det växer där ute i parken.
I dagsläget driftar och underhåller W3 energy cirka tio procent av all installerad vindkraft i Sverige. I takt med att det växer fram allt fler vindkraftverk i Markbygden växer även W3 energy.
– Vi för dialog med Luxcara och vi har kontrakt med dem när det gäller en stor del av redovisningen som vi gör i Umeå. Den typen av tjänster vill de ha redan när de etablerar ett bolag, säger Dick Svanberg.
Enercon sköter sina vindkraftparker till största del genom egen kompetens – men Piteåbolaget finns med på ett hörn.
– Om det händer något så stöttar vi varandra. Det är täta dialoger, det finns ju fördelar med att vara på plats, säger Dick Svanberg.