Piteåfödde Lindqvists silverkrycka hittades i Polen
Enor Danielsson, Piteå, som samlar uppgifter om sina nära och kära i när och fjärran, förmedlar en släkthistoria från Norge. Om hur Piteåfödde Ernst Lindqvists silverkrycka hamnade hos en antikvitetshandlare i Polen och sedan av en slump återfanns av ett barnbarn.
En sådan här käpp, men med hela handtaget belagt av silver, hade Ernst Lindqvist, bördig från Piteå, och som nu återfunnits i Polen.
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Till Tönsberg kom även enligt uppgift även brodern Albin från Piteå. Albin, som lämnade Piteå 1878, utbildade sig till skomakare och fick bland annat motta guldmedalj för sina arbeten. Han hade för avsikt att flytta till Sydafrika, men fann sig väl tillrätta i Tönsberg, blev gift 1889 med Elin Sofie
Olsen och fick barn.
Krakow
En av Ernst Lindqvist ättlingar, Geir Lindqvist, från Tönsberg, gjorde för en tid sedan en intressant upptäckt när han besökte Krakow i Polen.
Hos en antikvitetshandlare intresserade han sig nämligen en silverkrycka. Och gjorde den smått märkliga upptäckten. På silverkryckan fanns nämligen ingraverat. "Till Ernst Lindqvist på 50-årsdagen från vänner", försett med den svenska silverstämpeln i form av tre kronor.
Mycket tyder på att promenadkäppen en gång tillhörde Piteåfödde Ernst Lindqvist. Antikvitetshandlaren förklarade för Geir Lindqvist att käppen härrörde från början av 1900-talet. Ernst Lindqvist, som var född 1864, fyllde nämligen 50 år 1914.
Dyr antikvitet
Förmodligen har käppen, efter Ernst Lindqvists död, genom bodelning, småningom avyttrats billigt till någon köpare för att sedan köpas upp och bli en dyr antikvitet i Polen.
Geir Lindqvist har nu bestämts sig för att forska vidare, utifrån silverstämpeln för att säkerställa när silverkryckan tillverkades och vem som gjorde arbetet.
En titt bakåt i familjehistorien ger vid handen att Ernst Lindqvists far Michael Lindqvist, bördig från Finnträsk, var verksam som guldsmed i Piteå. En tid med egen verksamhet och sedan som anställd hos en annan guldsmed i Piteå.
Han gifte med Christina Lovisa Edlund, som tidigt blev föräldralös och därefter fick ett hem hos gudföräldrarna rådmannen Daniel Svedberg och hans hustru Anna Christina i Piteå, som tog sig an henne och hennes två syskon.
Familjen
Ernst Lindqvists pappa Michael gifte sig 1852 och avled i Piteå 1894. Modern Christina Lovisa dog 1893.
Ernst Lindqvist, född 1864 och utflyttad 1885, hade syskonen Emma Christina, född 1852, gift Blomqvist och död i Piteå 1918, Ernst Albin, född 1857, död ett år gammal, Albin Zephyrinus född 1859, utflyttad 1879 till Stockholm, därefter till Norge och död i januari 1925 i Holmestrand, Norge, Erika
Carolina, född 1862, död 1865, samt Inga Catharina, född 1868 och död 1869.
Av vad som gått att få fram av tillgängliga uppgifter var Emma Christina gift med skomakaren Carl Gustaf Theodor Blomqvist, död 1903. Makarna hade 10 barn.
Brodern Albin i Norge blev pappa till sex barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!