Regeringen vill mildra prischocker, främst på drivmedel och föreslår ett stödpaket. Det beräknas sänka priset med 1,30 kronor per liter utöver den skattesänkning på 50 öre som redan är beslutad och ska gälla från maj. Dessutom föreslås minst tusen kronor till alla bilägare. För bilägare som bor i utpekade gles- och landsbygdsområden blir engångsstödet på 1 500 kronor.
Piteåborna sågar dock förslagen som de anser göra för liten skillnad med tanke på att exempelvis dieselpriset ligger på närmare 25 kronor litern.
– Det skulle inte göra så stor skillnad, men man måste ju tanka och låtsas vara glad, säger Jonatan Sandberg när han fyller tanken för 830 kronor.
Annika Nyström anser att en sänkning med 1,80 inte ger något.
– Jag tycker synd om dem som bor utanför stan, det är ju fortfarande hutlösa priser, säger hon.
Mikael Edfast tycker det är bra att något görs.
– Men det borde göras ännu mer, det är för lite. Jag kör mycket privat och det kostar för mycket, anser han.
Dessutom föreslås att reduktionsplikten, det vill säga krav på att blanda in biodrivmedel i bensin och diesel, fryses på 2022 års nivå under nästa år. Inblandning av dyrare biodrivmedel har pressat bensin- och dieselpriser uppåt.
Regeringen vill också, likt 2021 och 2022, pausa BNP-indexering för drivmedelsskatter, även under 2023.
I paketet föreslås även att anslaget för klimatbonus för de som köper framförallt elbilar, fylls på med 3,9 miljarder kronor.
Paketet innehåller även ett mer långsiktigt förslag på nya regler för reseavdrag för resor till och från jobbet.
– Det är den största reformen av reseavdraget på flera decennier, säger Damberg till TT.
Regeringen vill ersätta reseavdraget med en skattereduktion som helt baseras på avståndet mellan bostad och arbetsplats.
Varken typ av färdmedel eller kostnaderna för resorna ska ha betydelse för nya avdraget.
Regeringens åtgärdsförslag är en stor besvikelse för landets åkeriföretag som är i en akut situation.
– Regeringen har tyvärr inte förstått den allvarliga situation som landets åkeriföretag befinner sig i just nu. Många börjar få likviditetsproblem vilket innebär att bilarna blir stannande om de inte kan betala nästa bränslefaktura. Åkeriföretagen behöver akuta åtgärder nu, om 2,5 månad när sänkningen införs kan det vara för sent, säger Rickard Gegö, vd vid Sveriges åkeriföretag.