Piteåborna preppar om kriget skulle komma

Radioapparater, plastdunkar, stormkök – och jodtabletter. Det är en del av vad Piteåborna passar på att bunkra ifall kriget i Ukraina skulle få en direkt påverkan på norra Sverige.

Maine Ödling, receptarie på apoteket Hjärtat, säger att man varje dag sedan Rysslands invasion får frågor om jodtabletter.

Maine Ödling, receptarie på apoteket Hjärtat, säger att man varje dag sedan Rysslands invasion får frågor om jodtabletter.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-03-02 21:55

Direkt efter den ryska invasionen av Ukraina började svenska medborgare bunkra mediciner och andra produkter i förebyggande syfte vid en eventuell krigspåverkan.

Från apoteken meddelas en stor efterfrågan på bland annat sårvårdsprodukter, receptbelagd medicin och värktabletter. Butiker som säljer fritidsutrustning vittnar om stor försäljning av bland annat första hjälpen-utrustning, vattendunkar och stormkök.

Piteåborna är inget undantag då det kommer till preppning även om anstormningen till de aktuella produkterna inte är massiv. 

På apoteket Hjärtat får man sedan i helgen dagligen frågor om jodtabletter. Man får då förklara att det inte ingår i sortimentet och hänvisa till hälsokostbutikerna. Ett informationsblad om användningen av jod finns utskrivet och kan visas upp för kunder med frågor.

– Jod ska inte tas hur som helst. Det ska tas efter ordination, säger receptarien Maine Ödling och pekar på pappret.

"Jodtabletter innehåller icke radioaktiv jod och skyddar sköldkörteln under en begränsad tid genom att blockera dess upptag av radioaktiv jod. Tabletterna måste tas vid rätt tidpunkt i förhållande till ett utsläpp. Länsstyrelsen ger besked om när de ska tas."

På Kronans apotek är läget detsamma. Frågor om jod kommer med jämna mellanrum sedan några dagar tillbaka. Då det gäller uthämtning av receptbelagda läkemedel säger apotekschefen Katrin Marklund att det inte skett någon ökning.

På Clas Ohlson har preppningen tagit ny fart sedan invasionen av Ukraina. Nu handlar det mycket om inköp av utrusning som gör att det går att klara sig en tid i hemmet vid en kris. Plastdunkarna är slut, radioapparaterna är på upphällningen och stormkök och gasolplattor säljer stort.

Kerstin Palopää från Arjeplog funderade på att köpa en powerbank så att telefonen kan laddas om strömmen blir borta en längre tid.

– Själv är jag van med att alltid ha ett lager att ta från vid behov. Jag gifte mig med en same och varje år fyllde vi på ett förråd vid stugan med torrvaror och annat. Vi köpte till exempel mjöl och nyponsoppa när det var billigt.

Hon tror att många svenskar är aningslösa då det kommer till krig och katastrofer.

– Nu känns det att det är på riktigt. Jag hörde ÖB (överbefälhavaren) säga att nu är det allvar och det fick mig att tänka till och säkert fler med mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!