"Piteåborna levererar!"

Larmet om blodbrist i länet har fått Piteås blodgivare att mangrant ställa upp.
– I dag hade vi 100 procents uppslutning. Piteå levererar, konstaterar en påtagligt glad Margaretha Persson vid blodcentralen, som just nu håller extra öppet för att säkra blodtillgången.

Piteåborna har hörsammat blodcentralens vädjan att lämna blod för att råda bot på bristen som just nu råder. (Arkivbild) "Piteå levererar!" När blodcentralen kallade in

Piteåborna har hörsammat blodcentralens vädjan att lämna blod för att råda bot på bristen som just nu råder. (Arkivbild) "Piteå levererar!" När blodcentralen kallade in

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-08-07 15:32

Som PT kunde berätta häromdagen flaggar blodbanken på Sunderby sjukhus för att lagren i regionen har sinat till kritiska nivåer.

– Att det blir brist på blod sommartid inträffar i stort sett varje år, båda givare och personal har ju semester, säger Margaretha Persson, som är områdesansvarig för blodcentralen i Piteå sjukhus.

Men att bygga upp ett stort lager i förtid låter sig inte heller göras eftersom blod är en färskvara med bäst före-datum.

– Blodet håller bara i sex veckor, därför kan man inte lagra några större mängder i början av sommaren. Vi vill ju inte tappa blod i onödan som sen måste kasseras, säger Persson.

Efter det senaste blodbristlarmet har Piteå de senaste dagarna kallat in flera givare än vanligt – och de flesta har ställt upp.

– Piteåborna har levererat. På onsdagen var det 100 procents uppslutning, alla vi hade kallat kom, säger Margaretha Persson, som öser lovord över sina givare.

Persson säger att Blodcentralen räknar med att fortsätta kalla in fler givare än vanligt de närmaste veckorna. När larm om blodbrist kommer brukar intresset att anmäla sig också öka bland dem som inte varit blodgivare förut, något Blodcentralen välkomnar.Men innan man får klartecken att ge blod första gången måste man genomgå en intervju, göra en hälsodeklaration och invänta resultatet av provtagning.

– Efter det tar det minst fyra veckor innan man blir kallad. Eftersom behovet alltid styr vilka som kallas kan en del förstagångsgivare få vänta lite längre, beroende på vad man har för blodgrupp, säger Margaretha Persson.

Den som vill anmäla sig som blodgivare kan ringa direkt till centralen på telefonnummer 0911–753 60. Mer information finns på blodcentralernas hemsida med det passande namnet geblod.nu.

När man väl fått klartecken och lämnat blod den första gången rullar kallelserna på. Män kallas i regel fyra gånger per år, medan kvinnor får lämna blod vid högst tre tillfällen årligen. Har man hälsan i behåll och vill fortsätta som blodgivare är det inget som hindrar att man fortsätter långt upp i åldern. Men vid 75 år är det stopp.

– Vi har en bra blandning av alla åldrar, och jämfört hur det var för 20 år sedan tycker jag det finns en större medvetenhet och vilja hos unga Piteåbor att bli blodgivare, och det är förstås roligt, säger Margaretha Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!