Under 2023 kommer Trafikverket att börja arbetet med järnvägsplaner som ska beskriva var järnvägen ska ligga, hur den ska byggas och vilken mark som behövs. Järnvägsplanerna för sträckan Skellefteå–Luleå är indelad i olika etapper som kan ta olika länge att färdigställa.
– Tidsplanen för varje järnvägsplan kan ibland vara svårt att uppskatta eftersom att det kan bli överklagningar som gör att vi inte riktigt styr processen. Men vi brukar säga att arbetet tar två till fyra år och i städerna kan det till och med ta mer än fyra år, säger Marie Eriksson, Trafikverkets projektledare för sträckan Skellefteå-Luleå och fortsätter:
– Orsaken är att där är det en större komplexitet med fler intressenter. Sedan tar fastställningen av planen upp till två år.
Men innan Trafikverket inleder arbetet med järnvägsplanerna kommer man att kalla Piteåborna till flera informationsträffar. Den första träffen kommer att hållas den 24 januari. Bland annat kommer Trafikverket informera om järnvägsutredningen från 2010 där myndigheten beslutade att Norrbotniabanans sträckning i Piteå ska gå via Pitholm, Munksund och centrum. Trafikverket kommer att annonsera om tid och plats i nästa vecka.
– Första åren är helt inriktad på planarbetet och då är samrådsprocessen helt central. Det är en demokratisk process där man ska ha möjlighet att ställa frågor, påverka och komma med viktiga inspel som kan påverka vårt jobb.
Enligt SVT Nyheter Västerbotten kommer Norrbotniabanan nå Skellefteå tidigast 2032 – och det är två år efter utsatt tid. Samtidigt har sex överklaganden kommit in till regeringen. Det är samebyar och privatpersoner som bland annat överklagat spårdragningen, och måste Trafikverket ändra den så innebär det ytterligare förseningar med flera år. Men enligt Trafikverkets projektledare Marie Eriksson har nuvarande försening till Skellefteå ingen påverkan på sträckan till Luleå.
– Vi har precis fått uppdraget att ta tag i sträckan Skellefteå-Luleå. Vi har fått tre miljarder för att få till en byggstart inom planperioden. Det betyder alltså att vi ska ha en byggstart före 2033, vilket vi arbetar för. När vi nu sätter oss ned och börjar planera så kommer vi ta fram en stor tidsplan för att uppskatta en sluttid. Men där är vi inte än utan det får vi återkomma senare till, säger hon.