Piteåborna får testa ett nytt sätt att rösta

De gröna välbekanta valskärmarna är ett minne blott – i Piteå testas nu ett nytt, enklare sätt att rösta i EU-valet. "Vi hoppas att Piteåborna ska känna att det här är vettigt", säger Jonas Gunnarsson (S), ordförande i valnämnden.

"Jättemycket av det som beslutas om i EU påverkar direkt vår vardag, så man borde gå och rösta", säger Jonas Gunnarsson (S), ordförande i valnämnden i Piteå kommun.

"Jättemycket av det som beslutas om i EU påverkar direkt vår vardag, så man borde gå och rösta", säger Jonas Gunnarsson (S), ordförande i valnämnden i Piteå kommun.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-05-22 20:30

Under onsdagen startade förtidsröstningen till EU-valet och Piteå är en av kommunerna i landet som testar ett nytt sätt att rösta. Detta genom att ta bort ett moment.

– Vanligtvis när man kommer till lokalen så tar man sitt valkuvert, går till ett valsedelsställ och tar med sig sina valsedlar bakom den gröna valskärmen. Men nu är de gröna skärmarna borta, istället går man direkt till båset och så finns alla valsedlarna där, säger Jonas Gunnarsson.

Förändringen görs för att det ska bli mindre köer och lättare att upprätthålla valhemligheten.

– Förhoppningen är att Piteåborna ska känna att det här är vettigt och en bra utveckling av själva genomförandet av valet. Det ska bli spännande att se hur det slår ut, säger Jonas Gunnarsson.

undefined
Under onsdagen öppnade Stadshuset och Piteå Energi Arena upp för förtidsröstning. Det är viktigt att ha legitimation och sitt röstkort med sig.

 

undefined
Totalt 15 partier har valsedlar för EU valet i Piteå kommun. Det finns även möjlighet att rösta blankt eller skriva upp ett parti som inte har valsedlar utlagda.

Tillsammans med valsamordnaren Alma Andersson visar han runt lokalen på Stadshuset, där man liksom på Pite Energi Arena nu kan förtidsrösta fram till valdagen den 9 juni.

– Pite Energi Arena har vi valt för att det är hyfsat nära stan, lätt att ta sig till med bil och få till bra flöden. Vi hoppas att det ska bli bättre än på Stadsbiblioteket förra valet, där blev det väldigt mycket köer utanför och lokalen var inte optimal för röstning. Det här hoppas vi ska göra att det blir mindre köer och effektivare, säger Jonas Gunnarsson.

Även andra lokaler, som Kaleido, kommer att öppna upp för förtidsröstning, samt även ute i byarna.

– I de byar som varit egna valdistrikt innan har vi sett till att man kan förtidsrösta helgen innan. Detta för att göra det möjligt att rösta även där, säger Jonas Gunnarsson.

För dem som har svårigheter att ta sig till vallokalen finns möjlighet att rösta med ombud, något man ordnar själv.

Den ambulerande röstmottagningen kan även komma hem till personer som av olika anledningar inte kan ta sig till lokalen.

– Vi utgår från stadshuset, åker hem till väljaren och har med oss allt material som behövs, säger Alma Andersson som uppger att man även åker ut till kommunens alla särskilda boenden, Piteå sjukhus samt rättspsykiatrin. 

undefined
Stadshuset öppnade för förtidsröstning under onsdagen, redan under tisdagen kom det förbi personer och ville rösta.

 

undefined
"Ännu fler kommer nog att förtidsrösta under det här valet, då valdagen är under en speciell helg", säger Jonas Gunnarsson som syftar på att nationaldagen är den 6 juni och valdagen lördagen den 9 juni. Något som gör att många nog passar på att ta långledigt.

Valdeltagandet till EU valet låg det senaste valet 2019 på cirka 55 procent i Piteå kommun – nära rikssnittet. Men förhoppningen är att få fler att rösta denna gång.

– Det skulle vara jätteroligt om vi skulle få upp valdeltagandet. Mycket landar på partierna, de måste göra frågorna relevanta för människor, så att det känns viktigt att gå och rösta. Men vi försöker också dra vårt strå till stacken genom att göra det lätt för alla att gå och förtidsrösta eller rösta på valdagen, säger Jonas Gunnarsson.

– Vi har jobbat mycket med kommunikationen, att nå ut till så många som möjligt, säger Alma Andersson.

undefined
Jonas Gunnarsson förbereder inför röstningen och lägger ut valsedlarna direkt i röstningsbåsen. Här kan man sitta ner i lugn och ro och rösta.

 

undefined
Pite Energi Arena användes under covid-vaccinationen, nu är det en lokal för förtidsröstning till EU-valet.

Det är ett stort maskineri som ska ro EU-valet i Piteå kommun i hamn.

– Vi behöver mycket folk och har också fått tag på mycket folk, säger Alma Andersson och berättar att det bara under valdagen behövs cirka 230 personer som jobbar som valförrättare. 

– Då vill vi gärna att de ska ha provat på att jobba innan under förtidsföröstningen. Sedan är det även bra att ha ett stort antal reserver om någon exempelvis skulle bli sjuk. 

Ett mål har varit att få in många nya personer och det har man lyckats bra med.

– Det är också en väldigt bra åldersblandning med både unga och gamla, säger Jonas Gunnarsson.

Så många röstade tidigare

Så många röstade i EU valet i PT:s spridningsområde i de två senaste valen.

Piteå:               55,5 procent (2019)     52 procent (2014)

Älvsbyn:          47 procent (2019)        42 procent (2014)

Arjeplog:          51 procent (2019)       44 procent (2014)

Arvidsjaur:       46,5 procent (2019)    48 procent (2014)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!