Bristen på familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner är stor över i stort sett hela landet. Med anledning av det har socialstyrelsen dragit igång en informationskampanj i syfte att få fler att engagera sig för barn i behov av stöd och hjälp.
Socialsekreterarna Ida Granberg och Nils Olovsson som jobbar i familjehemsgruppen på Piteå kommun bekräftar att bristen på uppdragstagare är stor även i Piteå. De uppmanar medborgarna att göra en insats.
– Kom gärna och träffa oss, vi behöver fler uppdragstagare av alla typer. Familjehem, som är en mer permanent lösning, är det vi är i störst behov av, säger Ida Granberg och tillägger att alla insatser är välkomna.
– Det lilla kan göra stor skillnad, säger hon.
Socialsekreterarna beskriver behovet som konstant och att barn köar för långsiktiga lösningar.
Familjegruppen är tacksam över att socialstyrelsen nu bidrar med lite draghjälp för att få fler uppdragstagare.
– Det är bra att de hjälper till. Det är ett tufft läge för många barn och hjälp och stöd behövs, säger Ida Granberg.
– Vi skulle gärna se att vi hade fler familjehem och kontaktfamiljer i Piteå för på det sättet kan barnen upprätthålla sina sociala kontakter och umgänget med vänner de har i Piteå. Det är mycket svårare när kontaktfamiljen bor många mil bort i en annan kommun, säger Nils Olovsson.
De säger att Piteå i nuläget har knappa 40-talet barn i familjehem och att antalet aktiva kontaktfamiljsuppdrag är omkring tolv stycken.
– Det är alltid bra att ha många familjer som kan ta emot. Då blir det lättare för oss att matcha barn med familj. Vi försöker göra det bästa för barnet och då är det ju bra om man har liknande intressen.
Nils Olovsson förklarar att de som blir uppdragstagare ofta börjar i mindre skala och att olika kontaktfamiljer och familjehem ofta känner varandra och kan rekommendera andra att anmäla sitt intresse för att hjälpa till.
– Kontaktvägarna hit är korta och vi är noga med att försöka vara tillgängliga. Vi hjälper gärna de som vill hjälpa till, säger han.
Familjehem
"Som familjehem tar du och din familj emot ett barn i ert hem för stadigvarande vård och fostran. Det innebär att barnet bor på heltid i er familj. Barnet har samtidigt umgänge med, dvs. träffar regelbundet sina föräldrar/vårdnadshavare och syskon. Som familjehem samarbetar man tillsammans med socialtjänsten och barnets vårdnadshavare med barnets bästa i fokus."
Kontaktfamilj
"Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem vissa dagar varje månad, oftast regelbundet och helger. Omfattningen är ofta en helg i månaden eller varannan helg. Som kontaktfamilj blir man tillfrågad om uppdrag utifrån den tid och möjlighet man uppger att man kan ställa upp."
Kontaktperson
"Både familjer och ensamstående med barn samt ungdomar som saknar vuxenkontakt kan få en kontaktperson. Barn/ungdomar som är i behov av bra vuxna förebilder och en meningsfull fritid kan även få kontaktperson för att kunna få ordning på sitt liv, eller för att bryta isolering och ensamhet. Kontaktperson är en frivillig insats och allmänt kan man säga att kontaktpersoner bör: Tycka om och ha tid att vara tillsammans med andra människor. Ha en trygg och stabil livssituation."
Källa uppdragstyperna: Piteå kommun.