Under torsdagen höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån från ett förhöjt hot till ett högt hot i Sverige. Det innebär en fyra på en femgradig skala och det är den högsta hotnivån sedan 2010 med ett kort undantag under 2015/2016.
Terrorattentat har inträffat i Sverige tidigare. Många minns säkert självmordsbombaren i Stockholm 2010 och lastbilen på Drottninggatan 2017. Storstäder är i regel hårdast drabbade, men den förhöjda hotnivån påverkar även aktörer i Piteå.
Studio Acusticum har ett utpräglat säkerhetsarbete, men efter den förhöjda hotnivån finns det tankar om att skärpa det ytterligare.
– Det är en fråga vi tar på största allvar, publiksäkerheten är ju det viktigaste. Det finns helt nya saker att ta hänsyn till och vi måste skärpa till och säkerställa att utrymningsvägar och annat fungerar – man får absolut inte tumma på säkerheten på något sätt, säger Roger Norén.
Redan nu finns det ett förbud att bära ytterkläder eller väskor i konsertsalarna.
– Nu finns det en extra anledning att kanske skärpa till de kraven. Den möjligheten har vi eftersom vi har separat kapprum och biljettmottagning. Det kommer säkert bli en stor fråga i branschorganisationer och de nätverk vi tillhör, så vi får se om det utgår några speciella rekommendationer med anledning av det här nya läget, säger Roger Norén.
På Piteå kommun sitter man dock än så länge lugnt i båten.
– I det läge som vi befinner oss i med höjd oro är det viktigt att inte göra något förhastat. Vi har ett kontinuerligt säkerhetsarbete där vi analyserar olika faror, risker och samhällsstörningar som påverkar Piteåborna, säger kommunchefen Andreas Lind som även är säkerhetschef.
Lind förutsätter att kommunen kommer att få mer information längre fram.
– Vi följer läget noga och förväntar oss naturligtvis att ansvariga myndigheter som Säpo, länsstyrelsen, MSB med flera, kommer med fler direktiv till oss. Jag tror att vi under hösten får vara än mer inlyssnande gentemot våra myndigheter och expertis om vad vi som kommun kan göra för att bidra till ökad trygghet, säger han.
Även Försvarsmakten har höjt sin terrorhotnivå från tre till fyra på en femgradig skala. Myndigheten följer därmed säkerhetspolisens bedömning om att det finns ett hot mot hela samhället och att detta kommer att kvarstå under en längre tid.
Ida Folkesson, informationschef på K4 i Arvidsjaur, är förtegen om hur regementet kommer att påverkas av den växande hotbilden.
– Vilka åtgärder vi eventuellt genomför på grund av höjningen kan vi inte svara på med hänsyn till sekretess. Det föreligger inget konkret hot mot Försvarsmakten, vår verksamhet eller personal. Vi följer säkerhetspolisens beslut eftersom vi kan behöva anpassa verksamheten för att snabbt kunna stödja polisen eller säpo om det behövs, säger hon.
Bland Piteåborna finns det både oro och tillförsikt.
– Det är otäckt. Man kan aldrig vara säker, men jag tror det är värre i storstäderna. Nu kommer jag nog att försöka tänka på att undvika folksamlingar om det går, säger Kristina Holmgren.
Evelina Wikström tror att man kan vara ganska säker i Piteå.
– Det är ju så litet på kartan. Men det är klart att bara höra ordet terrorist innebär oro, men jag kommer nog inte att undvika folksamlingar på grund av det här, säger hon.