Planen för trappan vid Stadsberget ännu oklar

Växter, handel och platser för barnen är några önskemål Piteåbor skulle vilja se vid Stadsberget. Men planen för gräset i trappan står ännu utan tydlig plan. "Synd, den borde användas mer", tycker Magnus Nyström, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

"Jag har ingen aning om vad planen med trappan är", säger Magnus Nyström, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

"Jag har ingen aning om vad planen med trappan är", säger Magnus Nyström, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Ylva Wennerström

Piteå2024-07-28 13:00

På stan och i Facebook-grupper råder osäkerhet vad trappan vid Stadsberget är till för. Under vinterhalvåret används som den som bäst till pulkbacke, men på sommaren verkar Piteåborna och tillresta mest undra varför gräset inte klipps. Det verkar till synes bara vara vildvuxet gräs på ett tomt torg mitt i centrum. 

Kommunen har under det senaste decenniet diskuterat Löjan, området som är vid Stadsberget. Arbetet har pågått ända sedan parkeringshuset stod klart 2015, och ett planprogram antogs för Löjan. Men på grund av omprioriteringar i stads- och samhällsutvecklingsprojekt i kommunen bromsade resten av områdets planer in efter det. I en vision från 2016 fanns planer att göra området attraktivt för boenden och få området till en mötesplats. I dag står torget mestadels tomt under vardagar, och trappan är utan en tydlig plan från kommunen. Dessutom verkar det råda osäkerhet vem som ansvarar över gräspartiet i trappan. 

undefined
Trots ängsblommor och olika grästyper vill Piteåbor och turister se mer växtlighet i trappan.

– Fastighetskontoret äger huset och samhällsbyggnad driftar parkeringarna. Jag skulle gissa på att kultur och fritid har hand om det gröna, men jag är inte säker, säger Magnus Nyström, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. 

Han beskriver att utvecklingen av hela området Löjan ligger på is. 

– Jag har ingen aning om vad planen med trappan är. Jag gissar att trappan väntar på vad som händer med resten av Löjan-området. Planen är att det ska bli ett torg med handelsverksamhet i fastigheternas bottenvåningar för att locka dit folk. Vi har fört en dialog med fastighetsägarna under i stort sett hela 2024, men inte kommit så mycket längre, säger Magnus Nyström. 

undefined
Magnus Nyström, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Piteå kommun.

Dialogen mellan kommunen och andra inblandade parter kommer fortsätta efter semestern, för att påbörja en detaljplan. 

Arbetet med området Löjan har pågått i drygt åtta år, men försenats på grund av höga kostnader, säger Magnus Nyström. Ändå är han inte orolig för området, utan ser en stor utvecklingspotential. 

– Tanken var att trappan skulle fungera som pulkbacke på vintern, men just nu upplever jag att backen är för brant för mindre barn att åka pulka. Det är synd, jag tycker den borde användas mer. I dag ser det snarare ut som ett monument, säger han.

undefined
Området görs här redo inför årets Piteå dansar och ler. Evenemangspersonal springer omkring på området som i vanliga fall står tomt på folk.
undefined
Den gräsklädda trappan är under Piteå dansar och ler gömd bakom Kitteltältet.

Likt Piteåborna är det oklart för Magnus Nyström vad han skulle vilja se i området, men han välkomnar alla tips. Han berättar att hans uppfattning av visionen var att det skulle finnas ett sommarfik på toppen av trappan för att få folk i rörelse, speciellt under sommaren, och att byggnaden skulle vara en plats att vara på och se på utsikten. 

undefined
"Min uppfattning är att backen är för brant för pulkåkning under vintern", säger Magnus Nyström.

– Men det har inte blivit så mycket av de planerna tyvärr, fortsätter han. 

Magnus Nyström berättar att arbetet började för åtta år sedan då Riksbyggen tillsammans med NCC gjorde planer över att bygga där, men på grund av höjda räntor och inflation lämnades ansvaret tillbaka till kommunen. 

– Då var det världsmarknaden som drog i handbromsen, säger han.

Idéerna för området har varit många under årens gång, men Magnus Nyström tycker visionskissen i dag ser lovande ut.

– Det såg väldigt lockande ut. Jag vet hur byggföretaget som vi i dag samarbetar med brukar få husen att se ut, och det skulle passa in i stadsbilden. Nu gäller det bara att förfina och gå in i detaljer för att se hur de tänkt, så jag är inte orolig över det, säger han. 

undefined
"Jag tycker trappan borde användas mer", säger Magnus Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!