Piteåbon Kim Wiking öppnade sitt första solarium 1989 på Nygatan i Piteå. Det var början till solariekedjan Sun Tan med verksamhet på 13 orter i främst Norrbotten och Västerbotten.
Sun Tan var bland de första med att ha obemannade solarier där kunden betalade själv och företaget kunde därmed spara in på personalkostnaden.
Verksamheten gick bra – men sedan kom cancerlarmen. Solariebranschen dog och Kim Wiking beskyller Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, för medvetna lögner om kopplingen mellan solning och hudcancer.
"Jag har felaktigt ansetts bedriva en verksamhet som är folkhälsovådlig och mina inventarier har offentligt kallats för cancermaskiner av SSM. SSM har mycket framgångsrikt smutskastat hela branschen. Alla mina försök till upprättelse har varit helt fruktlösa under hela min verksamma period 1989–2017", skriver han i sitt yrkande.
Wiking stämmer Strålsäkerhetsmyndigheten vars uppgift är att skapa ett strålsäkert samhälle och den arbetar på uppdrag av regeringen. Han kräver sammanlagt 13 miljoner kronor för bland annat förlorad arbetsinkomst, sveda och värk, marknadsföringsförluster och underminerad pension.
– Jag gör det här eftersom jag anser att det i dag går att bevisa att andra faktorer ligger bakom utvecklingen av hudcancer. Det är inte våra solvanor som ligger bakom den här cancerepedemin, säger Kim Wiking.
Han säger att han har studerat bröstcancer, prostatacancer, tarmcancer och hudcancer och funnit gemensamma nämnare.
– Slutsatsen är att vi gjorde något runt 40-talet som skadat människan. Detta något gör vi fortfarande i denna dag för alla fyra cancerformerna ökar med 3 procent per år, säger han.
Enligt Wiking beror ökningen av hudcancer på helt andra saker än UV-ljus och han har skrivit en bok på området.
– Jag är övertygad om att andra faktorer än våra solvanor ligger bakom alla de fyra cancerformerna som omnämns i boken. Mina egna misstankar lutar starkt åt införandet av bekämpningsmedel i jordbruket eftersom det gjordes på 50-talet och vi använder dem ännu i denna dag.
Stockholms tingsrätt tror inte på Wikings teorier.
"Med hänsyn till det anförda föreligger inte en seriös och reell tvist. Tingsrätten finner att kärandenas talan är uppenbart ogrundad och att den med stöd av 42 kap. 5 § första stycket andra meningen rättegångsbalken ska ogillas utan att stämning utfärdas", skriver man i domen.
Tingsrätten anser att det är "okontroversiellt och allmänt vedertaget" att det finns risker med att exponeras för solljus eller sola solarium. Man avslår den utflyttade Piteåbons ansökan om rättshjälp.
"Den rättsliga angelägenhetens art är sådan att det inte är rimligt att staten svarar för Kim Wikings kostnader i tvisten. Redan av det skälet ska hans ansökan om rättshjälp avslås", skriver man i domen.
Kim Wiking rasar efter beskedet att Stockholms tingsrätt går på Strålsäkerhetsmyndighetens linje och han tänker överklaga till högre instans.
– Det är en skandal egentligen, men jag är inte speciellt förvånad. I boken anser jag att jag lagt fram trovärdiga bevis för att teorin om att solen ger cancer är felaktig. Man har igen tittat på Strålsäkerhetsmyndighetens anförande och tagit deras ord som lag, säger han.