Piteåbo gör podd om cold case – kan ha upptäckt mord

Ett märkligt dödsfall i tonåren bet sig fast i Bo Johan Sörensens minne. I den nya podden “Minns du Pablo?” utreder Jävrebon hur 20-åriga Pablo Douskos Alarcons död under mystiska omständigheter skrevs av som en olycka, trots att många omständigheter nu pekar på att det kan ha varit mord.

Piteåbon Bo Johan Sörensen är aktuell med en ny podd där han undersöker ett gammalt försvinnande. Den utredning som polisen lade ner visar sig leda honom rakt in i en mörk historia präglad av våld, tortyr och död.

Piteåbon Bo Johan Sörensen är aktuell med en ny podd där han undersöker ett gammalt försvinnande. Den utredning som polisen lade ner visar sig leda honom rakt in i en mörk historia präglad av våld, tortyr och död.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-05-13 05:20

År 2009 försvinner 20-årige Pablo Douskos Alarcon från Härnösand. Två veckor senare hittas han död i Ångermanälven. Trots flera märkliga omständigheter avskrivs ärendet direkt som "dödsfall utan misstanke om brott”.

Pablos försvinnande och död satte djupa spår i den då 15-årige Bo Johan Sörensen. I dag bor han i Jävre och arbetar som reklam- och dokumentärfilmare.

– Pablo var en kille som man kände igen. Han såg lite annorlunda ut, han hade grov skolios och var runt 1.50 lång. Jag var 15-16 år när jag lade märke till honom. Jag såg honom på McDonalds en kväll. Några dagar senare försvann han spårlöst. Ytterligare två veckor senare hittades han drunknad i Ångermannaälven, sex mil norr om stan.

undefined
Pablo Douskos Alarcon var 20 år gammal när han försvann 2009. Två veckor senare hittades han död i Ångermannaälven, sex mil norr om Härnösand. Dagen efter att kroppen hittades avskrevs ärendet av polisen, trots att flera faktorer pekade på att någon velat Pablo illa.

Det senaste året har Bo Johan Sörensen återvänt till det gamla dödsfallet i sin hemstad Härnösand. Tillsammans med ett team av researchers har han försökt att ta reda på vad som egentligen hände när Pablo dog, ett arbete som på vägen tagit mörka vändningar.

– Pablos spårlösa försvinnande var egentligen inte så spårlöst. Kvällen innan han försvann upprättades en polisanmälan mot honom där han uppgavs ha sparkat en person på Stora Torget i Härnösand. Flera personer har därefter sett honom bli jagad nedför Nybron mot McDonalds. Det slutade med att det stod en klunga av människor runt Pablo och polisen fick gripa in för att avstyra bråket. Dagen efter var Pablo försvunnen, hans lägenhetsdörr stod på glänt men hans plånbok och mobiltelefon låg kvar i lägenheten, berättar Bo Johan Sörensen vid köksbordet hemma i Jävre.

Trots flera omständigheter som pekade på att Pablo Douskos Alarcon kan ha utsatts för ett brott valde polisen att lägga ner ärendet redan dagen efter att kroppen hittats i älven. Då hade fallet redan hunnit lämna Härnösand och istället hamnat på bordet hos enheten för grova brott i Sundsvall.

– Det måste vara något sorts Sverigerekord i att skriva av ett dödsfall. Enligt den kriminalkommissarie som signerade avskrivningen agerade han på direkta order från Sundsvall. Sundsvallspolisen var under den här tiden hårt pressad med anledning av ett olöst dubbelmord, de så kallade Brattåsmorden. Kanske kan det ha påverkat. Ingen av lokalpoliserna i Härnösand som vi talat med tror att Pablos död handlat om en olycka.

undefined
I podden "Minns du Pablo?" kommer Bo Johan Sörensen med nya uppgifter som visar att 20-åriga Pablo Douskos Alarcon kan ha blivit mördad.

Under de månader som de jobbat med podden har Bo Johan Sörensen jobbat sig tillbaka i tiden. Jakten på svaret om vad som egentligen hände Pablo Douskos Alarcon har fört dem in i en värld som präglas av allvarliga våldsbrott, mord och tortyr. Deras arbete har också burit frukt.

– Utan att spoila för mycket så har vi kunnat presentera ny information för polisen, vilket resulterat i att polisen gör en förutredningsåtgärd i form av nya förhör. Vi har också funnit personer vi tror har koppling till hans försvinnande och död. Vi hoppas ju såklart att fallet ska gå att klara upp och att Pablos familj ska få svar på vad som hänt.

Podden innehåller fyra avsnitt och släpps på måndag via Naudio Dox. Bo Johan Sörensen är nöjd över hur arbetet fallit ut men säger också att det varit krävande.

– Det är definitivt det svåraste jobbet jag någonsin gjort. Inte så mycket för själva podden, men för att det handlar om min hemstad och min tonårstid. Det kommer väldigt nära och det blir väldigt mörkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om