Det var i maj 2020 som någon lurade ett företag i Bosnien och Hercegovina att föra över 1,7 miljoner kronor till ett konto i Svenska enskilda banken, SEB. Den egentliga mottagaren var ett företag i Jordanien och polisen i Sarejevo vände sig till Interpol för att utreda saken.
Det visade sig att pengarna gått till en Piteåbo i 20-årsåldern. Han, eller någon som förfogade över hans konto, har i sin tur fört vidare pengarna genom att göra bankomatuttag, köp samt överföringar av pengar till ett eget konto i annan bank och till andra personers konton.
– Klart är att pengarna har gått in på ett konto som han står som innehavare av och sedan har pengarna tämligen snabbt omsatts på olika sätt. Det blir upp till tingsrätten att bedöma hans skuld i det här, säger åklagare Fredrik Hannu.
Mannen åtalas nu mot sitt nekande för grovt penningtvättsbrott. I förhör uppger den åtalade mannen att han lånat ut sin telefon till en kompis som kunde hans koder eftersom att han tidigare hjälpt honom med det. I samband med det skapade kompisen ett konto i hans namn och när han fick in pengarna så berättade kompisen att personerna som skickat pengarna skulle avrätta honom om han anmälde.
Mannen fick även höra att han skulle förlora sitt permanenta uppehållstillstånd om han berättade om det för myndigheterna.
"Han har inte behållit något av pengarna själv. De köpte en mobiltelefon till honom. De sa också att han skulle få ett Playstation, men det blev inte av", sammanfattar polisen om hans förklaring i förhör.
Håkan Kjellgren försvarar den åtalade mannen:
– Han säger att han har blivit lurad av en person som han trodde var en vän till honom, säger Håkan Kjellgren som invänder mot att polisen inte förhört kompisen som tagit emot 150 000 kr via ett konto i Swedbank samma dag som pengarna sattes in på hans klients konto.
Åklagaren anser att mannen hade uppsåt och gjort sig skyldig till grovt penningtvättsbrott.
– Det är en vanlig invändning i den här typen av ärenden att man inte har förstått att man gjort sig skyldig till en brottslig gärning. Att det är någon annan som ligger bakom. I och med att jag har väckt åtal har jag inte godtagit den invändningen, säger Fredrik Hannu.
Han yrkar också att mannen, som är medborgare i Afghanistan, utvisas från Sverige och förbjuds att återvända under 5 år.
– Om man begår brott i Sverige och inte är svensk medborgare så riskerar man under vissa förutsättningar att utvisas. Jag tycker det finns skäl att väcka talan om utvisning, säger Fredrik Hannu.
Försvaret invänder mot att ni inte har hört kompisen som han menar har lurat honom?
– Det har invänts om det. Men jag tycker att det centrala är att han har upplåtit sitt konto och tagit emot det här pengarna. Sedan är det klart att man skulle kunna hålla både 1 och 40 förhör till. Men nu är det den här personen och hans skuld i det här som ska avhandlas och avgöras av tingsrätten.
Har ni kunnat hitta någon huvudman i den här härvan?
– Man har siktat in sig på den här personen i det här fallet. Sedan kan man se att pengar gått till andra konton och man har i viss mån tittat på vilka som har tagit emot det, men långt ifrån alla. Det går ofta att hitta spår, men det är en fråga om tid och resurser också.