Mannen stoppades av tullen när han kom med färjan till Umeå. Han körde i grön fil vilket innebär att man inget har att förtulla, men tulltjänstemännen fattade misstankar mot mannen och gjorde en närmare kontroll.
"Jag stoppar honom på första uttaget. XX sitter ensam i bilen och när jag kikar in ser jag stora vita säckar på passagerarplats och i baksätet. När jag frågar XX vad han gjort i Finland berättar XX att han har hälsat på en kompis och köpt duvfoder och att han varit borta sedan i fredags", berättar en tulltjänsteman under ett förhör.
När Tullverkets personal kontrollerade Piteåbons bil hittades 28 levande duvor som förvarades i en bur i bagaget och i en kartong i baksätet. Han kunde inte visa upp något dokument över vaccination som överensstämde med ringmärkningen av duvorna.
Han åtalades därför för smuggling och erkände att han fört in duvorna. Det var inte första gången han förde in fåglar till Sverige. Han var där ett halvår tidigare och hämtade 32 duvor. Då hade han rätt dokumentation, men eftersom han inte behövde visa den då så struntade han i det nu.
Mannen uppger att fåglarna används under hans fritid för att tränas till att bli brevduvor.
"De är ute och flyger några timmar sen kommer de hem. Nu börjar snart säsongen att börja tävla med duvorna", säger Piteåbon i förhör.
Han erkänner att han begått ett misstag, men att han inte haft något uppsåt att begå brott. Han berättar att en kompis till honom sa att dokumentation inte behövs för att "Sverige och Finland är samma land".
Umeå tingsrätt anser det som klarlagt att mannen var medveten om risken för att han vid införseln av duvor inte följde de bestämmelser som finns. Rätten anser att Piteåbon har agerat med likgiltighetsuppsåt och därför ska dömas för smuggling.
Tingsrätten bedömer att gärningens straffvärde är en månads fängelse. Smuggling anses vara ett brott där det råder en presumtion för fängelse och det krävs särskilda skäl för att frångå det.
Mannens tidigare brottslighet påverkar inte påföljden och man anser att risken är liten för att Piteåbon ska återfalla i brott.
"Han har samtyckt till att utföra samhällstjänst och enligt tingsrättens mening är han också lämplig för det. Det föreligger därför särskilda skäl att bestämma påföljden till villkorlig dom i förening med samhällstjänst 50 timmar", skriver Umeå tingsrätt i domen.